Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Χωριά του Πάικου κοντά στη Γρίβα...

Η Γρίβα μπορεί να είναι το Μεγαλύτερο χωριό του Πάικου , αλλα τα Χωριά του Πάικου είναι εξίσου Όμορφα και Γραφικά....ας τα δούμε ένα - ένα..:

Το Πεντάλοφο, το μικρό χωριό, ολοζώντανο από θρύλους, παραδόσεις αλλά και καλό κρασί, έχει καλά φυλαγμένο στις αγκάλες του το μοναστήρι του Όσιου Νικόδημου, προσφέροντας ανάταση ψυχής και σώματος.

Ο Ομαλός η μικρή αγαπημένη του Βουνού.Τοπικές παραδόσεις,πλούσια βλάστηση μοναδικό τοπίο κάνουν τον Ομαλό την μικρή Πριγήπισσα του Πάικου.
Το Σκρα, καταγεγραμμένο στην ιστορία από το 1452 και ονομαστό από τη Μάχη του Σκρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με δόξα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, με τον περήφανο γέρο-πλάτανο στη πλατεία του χωριού και τους απρόσιτους στο διάβα καταρράκτες, σπανίζει σε ομορφιά και χάρη.

Η Καστανερή, η αετοφωλιά του Πάικου, σε πλαγιά γαντζωμένη, λες και κρατιέται από τις αμέτρητες καστανιές, σμίγοντας με τα κέδρα και τις οξιές, με τα δαντελωτά δρομάκια και τις γραφικές ταβέρνες, με το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία, πού 'χει ιδιόμορφες αγιογραφίες στέκει ψηλά και μας θωρεί περήφανη και αγέρωχη.
Σχετικό Βίντεο :
http://www.ert.gr/menoumellada/videos/makedonia/stin-kastaneri-kilkis./details.htm


Η Κάρπη, ψηλά στο Πάικο, με το μαύρο ρέμα της και τις κρεβατίνες των καπνών σκαρφαλωμένες στα σπίτια.

Τα Λιβάδια, η μοναδική κοινότητα του νομού, με κατοίκους από τη Μοσχόπολη, κρυμμένη σε οροπέδιο του Πάικου, φημίζεται για τις νόστιμες πατάτες της και για το αντάμωμα των βλάχων.

Η Κούπα, με την εκκλησία ως μνημείο πολιτιστικής αξίας, με τα πυκνά δρυοδάση και φυσικά σπήλαια , με το ξινό ιαματικό νερό και απομεινάρια της ιστορίας του ΕΛΑΣ, με αγριοφράουλες να οργιάζουν κάτω στη ρεματιά του φαραγγιού, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους τολμηρούς περιηγητές και εκδρομείς.
Σχετικό Βίντεο:

Ο Φανός, με όνομα παρμένο από τη φανταχτερή του θέση στη κορφή ενός βράχου, με ονομαστό ρακί του "Μαγιαντάρ" από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, συνεχίζοντας την παράδοση παράγοντας οικολογικό κρασί και παραδοσιακό ψωμί, έχει κρυμμένο από τις γυναίκες του χωριού το μυστικό της τέχνης των υφαντών χαλιών.


Το Χαμηλό, που 'χει γραμμένη την ιστορία της Ελλάδος στο λόφο του Ραβινέ από το 1917.


'Ονομα Χωριού_________ Υψόμετρο

Κάρπη _________________365μ.
Πεντάλοφος _____________348μ.
Ομαλός ________________548μ.
Καστανερή _____________765μ.
Μεγάλα Λιβάδια ________1200μ.

* Συμπλήρωση Περισοτέρων Στοιχείων να γίνεται στο Χώρο των Σχολίων στο Τέλος του Άρθρου.

...επιμέλεια Κόϊος Αθ. Χρήστος

(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: