Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

…εκδρομή στήν πανέμορφη Γρίβα στο ορος Πάικο…

Το Πάικο, ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και μεγαλειώδη βουνά της Ελλάδας γοητεύει τον κάθε επισκέπτη με τα υπέροχα δάση του, τιςρεματιές, τα γάργαρα νερά του και τα πανέμορφα χωριά του.

Εκδρομή στα καστανοδάση και στα ποτάμια που χαϊδεύουν τις πλαγιές στοπέρασμά τους… να μία Υγιεινή και ιδιαιτέρως ωφέλιμη σωματική «απόλαυση» , γιατί με τόση ομορφιά τριγύρω δέν μπορώ να την χαρακτηρίσω άσκηση.

Ένα πρωινό Κυριακής, αποφάσισα να αλλάξω Χρώματα. Οι 16 αποχρώσεις του Γκρι είναι κομμάτι της καθημερινότητας μου δε λέω, αλλά με κούρασαν. Η άχρηστη φωτιζόμενη υδρόγειος πάνω στο γραφείο μου, μου τράβηξε την προσοχή. Μια γυροβολιά και η άκρη του δείχτη μου δείχνει «Πάικο – Γρίβα». Βουνό , 70 από Θεσσαλονίκη, 47 από Κιλκίς, 20 από Γιαννιτσά, 19 από Πολύκαστρο , Ευκολότατη πρόσβαση από Εθνική οδό , Θα το Δοκιμάσω. Ανάβω Η/Υ , μπαίνω Βικιπαίδεια , ψάχνω «Γρίβα» , ψάχνω «Πάικο» …. Νάτα.!

—Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα.

—Η Γρίβα είναι ένα χωριό του νομού Κιλκίς. Είναι κτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιά του όρους Πάικο σε υψόμετρο 470 μέτρων.

Τα δάση του αποτελούνται από οξιές, πεύκα, καρυδιές και καστανιές. Οι δασικοί δρόμοι περνούν από ξέφωτα με γρασίδι και μικρές λίμνες, μέσα από βαθιές κοιλάδες με οξιές και παλιές εγκαταστάσεις ανταρτών από τονπόλεμο, πολλά δασικά μονοπάτια με πηγές και ξύλινα γεφύρια.

Η Γρίβα, η Κάρπη, η Καστανερή, ο Πεντάλοφος ο Ομαλός ,τα Λιβάδια και άλλα αξιόλογα χωριά συνδυάζουν το πανέμορφο τοπίο με τους οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής.

(Διαδρομή)

ΓΡΙΒΑ – ΚΑΣΤΑΝΕΡΗ – ΛΙΒΑΔΙΑ – ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

Η Γρίβα, 5 χλμ από τη Γουμένισσα, 470μ υψόμετρο που κατοικείται από το 817, όπως μαρτυρείτε από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην οποία διασώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Παραδοσιακές δεντροκαλλιέργειες, κτηνοτροφία και προϊόντα του δάσους είναι η ασχολία των κατοίκων. Τα παλαιότερα κτίσματα του γραφικού αυτού οικισμού έχουν φρουριακό χαρακτήρα με λιθόκτιστο περιμετρικό τοίχο, που μαρτυρεί το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

”Η διαδρομή μέχρι τη Γρίβα ανετότατη , δεν καταλαβαίνεις πότε έφτασες. Ορμητήριο το στο ξενοδοχείο «παρυφές». Με τέτοια θέα νομίζεις ότι δεν χρειάζεται να φύγεις ποτέ από δω. Στάση για τροφοδοσία στα μαγαζιά του χωριού ( Αναπάντεχη ποικιλία και προσιτές τιμές ) ένα καφεδάκι ή τσιπουράκι και από τη Γρίβα, στη Καστανερή μέχρι το οροπέδιο των Μεγάλων Λιβαδιών στα 1200 μ. είναι ένα διαρκές ξάφνιασμα. Τ’ αμπέλια, οι καστανιές φθάνουν μέχρι το δημόσιο ασφάλτινο δρόμο, πρόκληση για τον επισκέπτη, που στο διάβα του θα συναντήσει τους κτηνοτρόφους ή τους ξυλοκόπους του βουνού.

Δύο (2) χλμ μετά τη Γρίβα, σε ειρηνικό τοπίο, δεσπόζει το μοναστήρι των Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Το εντυπωσιακό χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλοτου παρεκκλησίου των Μυροφόρων είναι έργο πατέρων της ιστορικήςσέρβικης Μονής Ντέτσανι. Ο μόνιμος και πολύτιμος πνευματικός θησαυρόςτου Μοναστηριού, είναι τμήματα ιερών λειψάνων των τριών νεοφανώνμαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που φυλάσσονται σεκαλαίσθητη λειψανοθήκη.

Βόρεια από τη Γρίβα βρίσκεται η Καστανερή μέσα σ’ ένα εξαίρετο φυσικόπεριβάλλον. Η ονομασία οφείλεται όπως είναι φανερό στα πολύτιμα δάσηαπό καστανιές που την περιβάλλουν. Σύμφωνα με την παράδοση οοικισμός δημιουργήθηκε πριν από 250 χρόνια από κτηνοτρόφους καιφυγόδικους που δεν άντεχαν την τουρκική κυριαρχία που υπήρχε στην περιοχή.

Στο δρόμο από Καστανερή για Μεγάλα Λιβάδια, μετά το Αγνάντι δεξιά, το Δασαρχείο έφτιαξε ένα ξύλινο παρατηρητήριο που βλέπει στο φαράγγι του Στραβοποτάμου. Αριστερά, δίπλα στον ξύλινο φράχτη και με κατεύθυνση παράλληλη με την άσφαλτο, αρχίζει μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι.

Καφεκίτρινα ξερόκλαδα οξιάς, ξεκολλούν με το φύσημα του αέρα από τα κλαδάκια τους, λικνίζονται με χάρη και ακουμπούν μαλακά στο χώμα, τον τελικό τους προορισμό. Το δάσος αραιώνει, τις πυκνές οξιές διαδέχονται ειρηνικά λιβάδια, ένα ήσυχο ρέμα λικνίζει τα πεντακάθαρα νερά του ανάμεσα τους. Άφθονες φτέρες γεμίζουν ολόκληρες πλαγιές με τα ζωηρά τους χρώματα και την λεβέντικη κορμοστασιά, γλυκαίνουν το τοπίο.

Το Πάικο σιγά-σιγά ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας με τα πυκνά υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά και τα λιβάδια του. Προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο. Διασχίζουμε το διάσελο και ένα διαφορετικό τοπίο ξανοίγεται μπροστά μας. Ορίζοντας ανοιχτός, χωράφια και λιβάδια, γύρω-γύρω κατάφυτες κορφές.

Έπειτα από 2 χλμ πορείας, καταλήγει στον χώρο αναψυχής Στραβοποτάμου, στην όχθη του ποταμού. Κιόσκια, παγκάκια με τραπέζια, κι ένα απίστευτο λιβάδι με γρασίδι σάς περιμένουν.

Οι φίλοι της κατασκήνωσης μπορούν να διανυκτερεύσουν σε σκηνές, καθώς ο χώρος έχει νερό, σκιά και άπλα. Από εκεί αρχίζουν και άλλες διαδρομές.

Νέος προορισμός περιπλάνησης τα Μεγάλα Λιβάδια και η γύρω περιοχή.Φωλιασμένο το μικρό χωριό στο προφυλαγμένο του οροπέδιο, ξυπνάει νωχελικά, καθώς οι πρώτες ακτίνες διαλύουν την πάχνη στα 1200μ.

Δεκάδες εργάτες είναι σκυμμένοι μέσα στα πατατοχώραφα και γεμίζουν μεγάλους κόκκινους σάκους, με τις φημισμένες πατάτες των Μ. Λιβαδιων.

Φτάνοντας στα Μεγάλα Λιβάδια, το δάσος δίνει τη θέση του στο γυμνό οροπέδιο. Εδώ η πάλαι ποτέ ανθούσα κοινότητα Βλάχων κτηνοτρόφων, αριθμούσε 4.000 κατοίκους και ήταν ο ένατος μεγαλύτερος οικισμός της

Στα τελευταία 12 χλμ της διαδρομής θα διασχίσετε τα περίφημα πατατοχώραφα του Πάικου και έπειτα από δασικές εκτάσεις θα φτάσετε στον Αρχάγγελο, στα βόρεια του βουνού, που φιλοξενεί την Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, με μοναδική θέα στη Τζένα και το Πίνοβο, βουνά – συνοριοφύλακες της χώρας από Βορρά.

Διαμονή

Στη Γρίβα: Στο ξενοδοχείο «παρυφές» http://www.paryfes.gr/ (Τηλ.2343042615 fax:2343042815) σε λόφο με ειδυλλιακή θέα , τον κάμπο του Κιλκίς και ολόκληρο το Πάικο στην Πλάτη.

Στα Μεγάλα Λιβάδια: Στον κοινοτικό ξενώνα «Μοσχόπολις» (τηλ.23430-25.304) στην πλατεία του χωριού.

Στον Αρχάγγελο: Στα δωμάτια της κας Σουλτάνας (τηλ. 23840-73.277).

Στην καλύβα του Δασαρχείου: Στην τοποθεσία Βαλέορβο. (πληροφορίες στο Δασαρχείο Γουμένισσας τηλ. 23430-41.207).

…επιμέλεια, ενσωμάτωση…Κόιος Αθ. Χρήστος

Πηγή… http://walking-greece.ana-mpa.gr

(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: