Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκά … Κάστανα !


… η ημέρα του ΣΤΑΥΡΟΥ, για τη Γρίβα, και ολόκληρο τον Χριστιανισμό,  είναι μιά πολύ σημαντική γιορτή.

Εκτός της εθελούσιας σταυρικής θυσία του ΙΗΣΟΥ, πού έφερε σε όλη την ανθρωπότητα, την απολύτρωση, την ειρήνη με τον Θεό, τη χαρά, την ευτυχία, την παρηγοριά και την αιώνια ελπίδα … η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί και οδηγό για την συγκομοιδή του καρπού του Πάικου … τού Κάστανου.

Οι πρώτες πτώσεις των καστάνων, τις ημέρες αυτές, αποτελούν οδηγό της ποιότητας του καρπού, του μεγέθους του, της πυκωνσης του “αρτου του καστανου”, της  θρεπτικής του αξίας καθώς και της τελικής ποσότητας συγκομοιδής του έτους.

Τα πρώτα αυτά Κάστανα, παραδοσιακά, είναι αφιερωμένα στούς νεκρούς του χωριού, ώς ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης.


Τα κάστανα, φέρνουν στο μυαλό μας,  κατ αρχας, το ψήσιμο ή το βράσιμο. Δύο κλασικές και συνάμα γνώριμες μορφές θερμικής επεξεργασίας των, ώστε να απολαύσουμε τον αρτώδες τους καρπό και την γλυκειά τους γεύση. Απλές και γευστικές συνταγές, που μας κληροδότησαν οι παπούδες μας.

Όμως κάποιοι άνθρωποι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κάστανο μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα. Γνωρίζουν δε ότι ο καρπός του καστάνου, μπορεί να πλαστεί και να αποτελέσει βάση ακόμα και για γλυκά.

Ένας κορυφαίος “ΜΑΙΤΡ” της Ζαχαροπλαστική, ο Στέλιος Παρλιάρος,  πιστεύει ότι το Κάστανο είναι ” … ένας Καρπός, ο οποίος σε όποια μορφή και να χρησιμοποιηθεί σε μιά συνταγή εγγυάτε την μοναδική εμεπειρία απόλαυσης”.

Έτσι στην ενότητα “Χειμωνιάτικα γλυκά με κάστανο”,  μας παρουσιάζει :


Κέικ με Κάστανο και Σοκολάτα :


Δεν υπάρχουν σχόλια: