Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Χορός ” Σόφκα ή ΣΟΦΚΑ ” … κληροδότημα της Γρίβας στον Πολιτισμό !

Διαβάστε, παρακάτω, τα 10 Σχόλια

Η πολιτιστική μας παράδοση , βγήκε από την ίδια τη ζωή. Καθημερινές, απλές  ιστορίες αγάπης, έρωτα,  χαράς και πόνου γνθέτουν το Μωσαϊκό της μετέπειτας πολιτιστιμικής μας ταυτότητας. Οι Ιστορίες αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές. Να γίνουν ένα υφαντό, ένα φόρεμα, μια αστεία ή λυπητερή ιστορία, μια παροιμία, ένα χωρατό που θα μας διασκεδάζει, κάτι "Σοφό" να μας δείξει τον δρόμο όταν χαθούμε, ένα τραγούδι ... ακόμα ακόμα ένας Χορός !
Έτσι, μέσα από ένα καθημερινό γεγονός, μιας απλής και καθημερινής κοπέλας, της Σοφίας, ξεκινά η πορεία ενός από τα λαμπρότερα  χορευτικά τραγούδια, πού χάρισε η παράδοση της Γρίβας, στην Μακεδονίας μας και την παράδοση της.

Στόμα με στόμα κυκλοφορούσε το πάθημα της Σοφίας. Ολόκληρη η Μακεδονία μας, το έμαθε. Την συμπόνεσαν. Ενστερνίστηκαν τον τρόπο που την αγκάλιασε η Οικογένεια της, προσφέροντάς της αγάπη και θαλπωρή. Ανέδειξε, τα υψηλότερα των ηθών, κι ενός τρόπου ζωής που οι άνθρωποι θελαν να εντάξουν και στην δική τους ζωή. Αποδέχτηκαν την " Γριβιώτικη ματιά " στον τρόπο, επίλυσης των προβλημάτων.

Μιά " Ματιά" αγάπης, κατανόησης και συμπαράστασης. Κάτι δύσκολο για την κριτική της εποχής εκείνης. Η Σοφία, κατάφερε να συγκινήσει πολλούς και στο τέλος, η αγάπη του κόσμου την... Χόρεψε.

Χορός που χορεύεται από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, εδώ και 80 χρόνια , στην χερσόνησο του Αίμου !


Εικ. Χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας,  με τις παραδοσιακές στολές του χωριού !

Το ομιλών τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, που είναι αρχικά γραμμένη η ιστορία στο μετέπειτα τραγούδι, είναι τα Εντόπια ... [ Εντόπια πληροφορίες ... ΕΔΩ ]


Η Ιστορία του Τραγουδιού : Στις πρόποδες του Πάικου, στην επαρχία Παιονίας, στην Μακεδονία μας, υπάρχει το Ιστορικό κεφαλοχώρι της Γρίβας. Ένα χωριό που κατοικείται από το 817μ.χ.  Εκεί, στίς πρόποδες του όρους Πάικο,  ζούσε μιά κοπέλα, η Σοφία, κόρη του Κωνσταντίνου και της Μαρίας Δήμκου (γεν. 1905).

Τα βάσανά της αρχίζουνε όταν κάποιο πρωινό ξυπνά και νοιώθει πάρα πολύ άρρωστη. Τις πρώτες μέρες, προσπάθησε να κρατήσει την αδιαθεσία της μακριά από τους γονείς της. Λίγο από φόβο λίγο να μην τους ανησυχήσει, άφησε τις μέρες να περνούν. Βλέποντας όμως ότι δεν καλυτερεύει, πηγαίνει  κλαίγοντας, στον πατέρα της και του λέει ότι δεν είναι καλά, για να την βοηθήσει. Έτσι ... αρχίζει η πλοκή !

1. 
Σήκω θα πάμε, Σοφία μπαμπάκα μου (1), στην Γουμένισσα
Ωχ αμάν αμάν, Σοφία μπαμπάκα μου, στην Γουμένισσα


2. 
Στην Γουμένισσα, μπαμπάκα μου, στόν γιατρό
Ωχ αμάν αμάν, Σοφία μπαμπάκα μου, στόν Γιώργο Ρούσση.


3. 
Αυτός να μάς πεί, Σοφία μπαμπάκα μου, ποιά η αρρώστεια σου
Ωχ αμάν αμάν, Σοφία μπαμπάκα μου, ποιά η αρρώστεια σου


4. 
Πες μου, Γιώργο στον Θείο (1), την αρρώστια της Σοφίας
Ωχ αμάν αμάν, Γιώργο στόν Θείο, την αρρώστια της Σοφίας


5.  
Η αρρώστια της Σοφίας, αγαπητέ θείο Ντίνο, είναι που έχει παιδί
Ωχ αμάν αμάν, αγαπητέ θείο Ντίνο, είναι γιατί έχει παιδί


6.
Αγόρασέ μου αγόρασέ μου, αγαπητέ πατέρα, γκρί φόρεμα
Ωχ αμάν αμάν, παρδαλή ζακέτα, για κοπέλα


7. 
Δεν σε ομορφαίνει, Σοφία μπαμπάκα μου, η παρδαλή ζακέτα
Ωχ αμάν αμάν, Σοφία μπαμπάκα μου, το γκρί φόρεμα


8.
Εσένα σε ομορφαίνει, Σοφία μπαμπάκα μου, το όμορφο φόρεμα
Ωχ αμάν αμάν όμορφο φόρεμα από τη γιαγιά Λιτητάρη (2) .


Υπόμνημα :
(1) ... σύνηθες έκφραση καλοπιάσματος σε όλες της συγγενικές μορφές. Αν ήσουνα Πατέρας έλεγες ... να Τάτκο, αν ήσουνα Μητέρα έλεγες..να Μάικο, αν ησουνα Θείος έλεγες ... να Μπάιο κ.ο.κ.
(2) ... Η Κα Πασχαλίνα ( Λίνα ) Λιτητάρη ήταν ξακουστή ράφτρα της εποχής.

Βίντεο του Χορού " Σόφκα "  : http://www.youtube.com/watch?v=dGu1Rcb50hE
Χορός : Γυναικείος (πλέον Μεικτός) ... Τύπος : Συρτός... Ρυθμός: Επτάσημος !


σ.σ. Συντάκτη : Βιώνοντας καθημερινά την ξεδιάντροπη κλεψιά της γνήσιας Ελληνικής Μακεδονικής μας κληρονομιάς από τους γείτονες, οφείλω να πω ότι οποιαδήποτε αντιγραφή ή παραποίηση της ανωτέρω Ιστορίας αποτελεί υφαρπαγή.
Βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξεις τον ΚΛΕΦΤΗ
και δυσκολότερα τον ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗ . 

. Πρότυπη έρευνα, επιμέλεια Κειμένου-Φωτό-Βίντεο .... Χρήστος Αθ. Κόιος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ρε παλληκάρι αυτά που μας γράφεις τα σόφκα δεν είναι σκοπιανικά αλλά κατηγορείς στο you tube τους χωριανούς σου και τους κοντοχωριανούς σου που χoρεύουν αυτά τα τραγούδια σαν σκοπιανούς! Αλήθεια εσυ τα μιλάς αυτά; τα χορεύεις; Για πες μας να μάθουμε.

Χρήστος Αθ. Κόϊος είπε...

Ανώνυμε, για να σε Βοηθήσω, επειδή έχεις μπερδευτεί.

1ον) Υπάρχει το άρθρο " Εντόπια, η Μακεδονική Ελληνική διάλεκτος … αυταπόδεικτα !" για το ομολών γλωσσικό ιδίωμα...τα ΕΝΤΟΠΙΑ.
Υπάρχει το άρθρο " Το Μακεδονικό Ζήτημα, μιά απλή αλήθεια !" γιά την πορεία του Γλωσσικού ιδιώματος της περιοχής, τα Εντόπια.
Δημοσιοποιήθηκα πρώτα, ώστε να μήν έχουμε παρεξηγήσεις.
Το ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν προπαγανδιστικά να περάσουν τα Εντόπια ως επίσημη Μακεδονική γλώσσα ( όπως ακριβώς υποστηρίζουν ορισμένοι, λίγοι Γριβιώτες, μερικοί με πόστο ), σ' αυτό λοιπόν το ΨΕΜΑ διαφωνώ, ανοιχτά. Γιατί, εκτός το ότι είναι Ιστορικά αναληθές αποτελεί αισχρό ΨΕΜΑ και εθνική προδοσία ). Όλα αυτά γίνονται από τούς Σκοπιανούς, ώστε να σφετεριστούν στην πορεία και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ των Μακεδόνων ... με την βοήθεια εσωτερικών καλοθελητών.

2ον) Εγώ, μιλούσα, μιλώ και θα μιλάω την Ελληνική γλώσσα, την γνήσια Γλώσσα των Μακεδόνων.

3ον) Είναι κοντοφθαλμία να πιστεύει κανείς ότι η γνώση του οποιουδήποτε γλωσσικού ιδιώματος, αποτελεί αντεθνικό στίγμα. Η Βιομηχανία ψεύδους όμως των Σκοπίων, δεν μπορεί να αμαυρώσει όσους γνωρίζουν Εντόπια. Η κάθε λογείς "Ανώνυμοι", να την κριτικάρουν.

4ον) Το άρθρο για το τραγούδι " Σόφκα " έχει όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Περιέχει τούς πρότυπους στίχους - την μετάφραση - την αληθινή Ιστορία...και βγαίνει από τα έγκατα της ιστορίας της Γρίβας !

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα. Εγώ μπορεί να μπερδεύτηκα και να μην ξέρω ΕΣΥ όμως που ξέρης για εξήγησε μας σε παρακαλώ γιατί όταν ΕΣΥ τραγουδάς και χορεύης την Σόφκα είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ και όταν την τραγουδά και τη χορεύει ο Καρέλας τον λες ΣΚΟΠΙΑΝΟ;
ΜΑΣ ΤΟ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΗΣ ΛΙΓΟ;

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ κ.ΚΟΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ 'ΑΛΛΑΛΟ'. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ YOU TUBE SOFKA ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΟΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ. ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ κ. ΚΟΙΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
ΜΠΟΕΜΙΤΣΑ.

Χρήστος Αθ. Κόϊος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε.
1ον) Να είσαι προσεκτικός με τα λεγόμενά σου. Η Ανωνυμία σου δεν μπορεί να αποτελεί ούτε αθυροστομία ούτε πανάκια διασποράς ψεύδους.
Μέσα από την ΔΕΙΛΗ σου Ανωνυμία, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ και ΨΕΥΔΕΣΑΙ... δημιουργώντας μια εικονική πραγματικό, ίδια με αυτή που ζείς.

Ουδέποτε στη Ζωή μου απεκάλεσα τον Κο Καρέλα " Σκοπιανό ". Δεν είναι του χαρακτήρα μου να συκοφαντώ κανέναν. Κάθε ένας μπορεί να λέει την δημόσια άποψή του και όλοι μπορούν να την κρίνουν.
Η άποψη δέχεται κριτική, ΟΧΙ ο άνθρωπος που την εκφράζει.
Το ανώνυμα δειλό σου σχόλιό να διαγραφεί...άμεσα !
Ντροπή σου , δεν περίμενα να πέσεις τόσο χαμηλά !

2ον) Όπως ΔΕΝ κατάλαβες (σεβόμενος την απόψή μου) σε προηγούμενο μύνημά μου ... Εγώ μιλάω μόνο Ελληνικά...την Γνήσια Δηλαδή Γλώσσα των Μακεδόνων. Χορεύω δε την παράδοση, με Μουσική υπόκρουση μόνο, διότι κάποιοι προσπαθούν, ξεδιάντροπα, την παράδοσή μου ... να την σφετεριστούν και να την κάνουν Σκοπιανή !
3ον) Ως Χορευτής και μέλος των πρώτων Χορευτικών Συλλόγων της Γρίβας ( χωρίς να υπάρχει καν το Σκοπιανό στον μακρυνό ορίζοντα), πάντοτε χορεύαμε τα τραγούδια της Γρίβας ... μόνο με Μουσική !

Υ.Γ. Δεν ξέρω για την Δική μου προσφορά στην παράδοση ( θα 'χω πεθάνει μέχρι τότε ) αλλά είμαι σίγουρος ότι εσύ, θα έχεις προσφέρει τα Μέγιστα στην προβολή της παράδοσης της Γρίβας.

Χρήστος Αθ. Κόϊος είπε...

Άνώνυμε. ΑΣΤΟΧΟ το Σχόλιο σου.
Η επιλογή των στοιχείων ενός άρθρου, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού.
Όταν φτιάξετε ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΑΡΘΡΑ ... μπορείτε να τα δημιουργήσετε όπως επιθυμείς.
Έπι του παρόντος, ότι ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, κοίτα αλλού.

Ο άθλιος σφετερισμός μιας ολόκληρης Ιστορία ( της Γνήσιας Ελληνικής των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ), από ανθρώπους που δημιουργούν ΝΕΕΣ συνειδήσεις και καταγωγές και η επανεγγραφή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ...δέν έχει μέλλον...και δεν θα τους επιτραπεί. Είναι χρέος πρός τα παιδιά μας και της ίδιας της Ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Ένας Εβραίος εγκαταστάθηκε σε μια ρωμαιοκαθολική περιοχή. Κάθε Παρασκευή των Καθολικών ήταν πολύ νευρικός, γιατί ενώ όλοι έτρωγαν τα ψάρια τους, ο Εβραίος καθόταν στον κήπο του και έψηνε μπριζόλες και σουβλάκια στα κάρβουνα. Έτσι ξεκίνησε ο καθολικός κληρικός να τον μετατρέψει και να τον πείσει να νηστεύει την παρασκευή. Τέλος, με παρακλήσεις και απειλές, οι καθολικοί τα κατάφεραν. Τον πήγαν στον ιερέα τους, ο οποίος τον πασπάλισε με ευλογημένο νερό, λέγοντας:
".... Γεννήθηκε Εβραίος
.... Μεγάλωσε ως Εβραίος
.... Τώρα, είναι ένας καθολικός ».
Οι Καθολικοί ήταν ευτυχής. Δεν υπάρχουν πλέον δελεαστικές μυρωδιές την Παρασκευή.
Αλλά την επόμενη Παρασκευή η μυρωδιά μπάρμπεκιου και πάλι βάδισε μέσω της γειτονιάς. Οι Καθολικοί έτρεξαν προς το σπίτι του Εβραίου, προκειμένου να του υπενθυμίσουν την νέα διατροφή του. Τον βρήκαν να στέκεται στο γκριλ, όπου ψέκαζε νερό πάνω από το κρέας και έλεγε:
".... Γεννημένο ως αγελάδα
.... Μεγάλωσε ως αγελάδα
.... Τώρα, είναι ψάρι ».

Χρήστος Αθ. Κόϊος είπε...

Χαίρομαι, Ανώνυμε, που κατάλαβες, επιτέλους, το Νόημα των λεγομένων μου.

Ένας Σλάβος εγκαταστάθηκε σε Μακεδονική περιοχή. Ήταν πολύ νευρικός, γιατί ενώ όλοι μιλάγανε την Δύσκολη Ελληνική γλώσσα αυτός ήταν αγράμματος. Βλέποντας αυτό, η φιλεύσπλαχνη Εκκλησία του Χριστού κινητοποίησε δύο λόγιους τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο να μορφώσουν και να εκπολιτίσουν τον Σλάβο. Να τον πείσουν ότι όλοι έχουμε θέση στην Γή ετούτη.
Δύσκολα στήν αρχή, με παρακλήσεις ή απειλές, οι Διδάσκαλοι της Κυριλλικής Γραφής και Γλώσσας τα κατάφεραν. Τον ρώτησαν λοιπόν :

"... Τι πιστεύεις για όλα όσα σου προσφέραμε " ;

Ο Σλάβος απάντησε :

.... Γεννήθηκα Σλάβος
.... Μεγάλωσα ως Σλάβος
.... Τώρα, να με λές ΜΑΚΕΔΟΝΑ ».

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Χρίστος Αθ. Κόιος, εδώ κάτι κατάλαβες λάθος. Ακριβώς το αντίθετο από αυτά πού γράφεις συμβαίνει. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας επί αιώνες μιλούσαν μακεδόνικα ή εντόπικα όπως τα λές εσύ. Αυτή την γλώσσα την βαφτίζεις τώρα εσύ ελληνική. Να σου θυμίσω την προκύρηξη των "ηρωικών μακεδονομάχων" του Π. Μελά στο λαό της Μακεδονίας το 1905: "Προκλαμάτσια να ελληνομακεντόνσκη κομιτέτ ΖΑ ΝΑΣΗΤΕ ΜΠΡΑΤΕ ΜΑΚΕΝΤΟΝΤΣΗ"
Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Χρήστος Αθ. Κόϊος είπε...

Ανώνυμε !
Το ότι συζητάμε, δεν μας κάνει και αυτόματα ΦΙΛΟΥΣ.
Φίλοι δέν είμαστε !
Συνέχισε με το " ρε " που τόσο καλά χειρίζεσαι !

Η Μακεδονία υπάρχει από το 2000π.χ.
Συμμετεχούσσα στούς Ολυμπιακούς αγώνες ( με νίκες ) που μετείχαν " ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ".
Ιστορικά στοιχεία υπάρχουν, δεν θα σε μορφώσω περισσότερο, και οι Σλάβοι κατέφθασαν τον 8ο Αιώνα μ.χ.

Είσαι τραγικά αυτοδίδακτος...και αμόρφωτα ημιμαθής. Φτερό στον άνεμο των απανταχού ατυχών απόψεων.
Όπως άλλωστε είσαστε όλοι οι εκ του ανύπαρκτου, το εύ !

Άν έχεις να προσθέσεις κάτι Σοβαρό στο Θέμα κάντο...αλλιώς τρως τον πολύτιμο Χρόνο μου με Ψευτιές και Ανέκδοτα !

Υ.Γ. Εμένα με ξέρεις ποιος είμαι και τι πρεσβεύω ... εσύ " ΑΝΩΝΥΜΕ " πότε θα σταθείς όρθιος να υποστηρίξεις το ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ;
Μέσα απο το σκοτάδι της Ανωνυμίας και της άγνοιάς σας , Τιμάς και σε Τιμούν οι συναγωνιστές σου ;