Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

...Ορειβατική Πρόταση στο Πανέμορφο Πάϊκο...(2)

Παϊκο: Ελευθεροχώρι - Κρώμνη (600μ) – Μετερίζι (1598μ) (Ρωμαϊκό Μονοπάτι)
Κατηγορία: Ορειβασία Μήκος διαδρομής: 16 χλμ
Χρόνος: 3,5 ώρες (ανάβαση) – 2,5 ώρες (κατάβαση)
Υψομ. διαφορά ανάβασης: 1300μ
Βλάστηση: Δάσος με πουρνάρια, δρυς, γυμνό, οξιές.
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Ναί
Κατάσταση εδάφους: Μονοπάτι, δασικός δρόμος.
Δυσκολία διαδρομής: Α
Σήμανση: Ναι (κόκκινα σημάδια μετά την Κρώμνη)

Μπορούμε να φθάσουμε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Κρώμνη από Αραβησσό ακολουθώντας χωματόδρομο (12χλμ). Εδώ περιγράφεται η διαδρομή από Ελευθεροχώρι γνωστή και ώς Ρωμαϊκό Μονοπάτι.
Διασχίζοντας το Ελευθεροχώρι φθάνουνε στην μεγάλη κεραία που υπάρχει λίγο έξω από το χωριό και ακολουθούμε τον χωματόδρομο που κινείται Δυτικά μέσα στην κοιλάδα του ρέματος Γράμμος. Αυτό το ρέμα χωρίζει το βουνό σε δύο συγκροτήματα Ανατολικό και Δυτικό. Μετά από 5 χλμ και αφού περάσουμε πάνω από μαντρί βρίσκουμε χωματόδρομο που κατευθύνεται σε δεύτερο μαντρί . Μέχρι αυτό το σημείο μπορούμε να φθάσουμε με αυτοκίνητο. Ακολουθούμε αυτόν τον χωματόδρομο και σε 20μ περίπου βρίσκουμε δεξιά μονοπάτι και το ακολουθούμε. Σε λίγο το μονοπάτι βαδίζει σε γυμνό έδαφος και χάνεται, αν συνεχίσουμε όμως να κατηφορίζουμε με την ίδια κατεύθυνση μπαίνουμε ξανά στο μονοπάτι. Είναι αρχικά λίγο κλεισμένο αλλά στην συνέχεια καθαρίζει. Τελικά συναντάμε δασικό δρόμο και τον ακολουθούμε . Ο δρόμος περνά μια ρεματιά και οδηγεί σε αυχένα . Εδώ ο δρόμος συνεχίζει ΒΔ και ένας μικρότερος δρόμος κατηφορίζει παράλληλα και λίγο πιο κάτω. Εμείς βαδίζουμε ΝΔ και σε λίγο βρίσκουμε το μονοπάτι που αφού κατηφορίσει λίγο ακόμη (κάπως κλεισμένο) στρέφεται Β-ΒΔ και συνεχίζει πιο καθαρό. Βαδίζει τελικά με ΒΔ πορεία και γίνεται φαρδύ και καθαρό. Τελικά φθάνουμε στην κοίτη του ρέματος και περνάμε στην απέναντι όχθη από τσιμεντένιο γεφυράκι . Συνεχίζουμε σε φαρδύ και καθαρό μονοπάτι που βαδίζει αρχικά δεξιά μικρής ρεματιάς, στην συνέχεια την διασχίζει και ανηφορίζει με ζικ-ζακ στην απέναντι πλαγιά. Περνάμε από διασταύρωση και ακολουθώντας το αριστερό σκέλος περνάμε από το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη και στην συνέχεια ΝΔ πάνω σε ράχη βγαίνουμε από το δάσος και φθάνουμε στο πρώτο γκρεμισμένο σπίτι του χωριού. Τελικά ανηφορίζοντας αρχικά σε μονοπάτι και στην συνέχεια σε δρόμο φθάνουμε στην εκκλησία της Κρώμνης
(1 ώρα)
Από εδώ ξεκινά ένας δρόμος αριστερά την εκκλησίας που οδηγεί προς τα Γιαννιτσά ενώ ένας δεύτερος δρόμος δεξιά ανηφορίζει με ζικ-ζακ ανάμεσα στα σπίτια του χωριού. Μετά από 200μ σε αυτόν τον δεύτερο δρόμο φεύγει αριστερά άλλος δρόμος ο οποίος βαδίζει πάνω στο παλιό μονοπάτι. Μετά από 1χλμ αυτός ο δρόμος τερματίζει σε πηγή και ποτίστρα . Συνεχίζουμε τώρα Β σε καθαρό μονοπάτι περνάμε μικρή ρεματιά και ανηφορίζουμε στην απέναντι ράχη. Το μονοπάτι βγαίνει τελικά σε έδαφος με αραιή βλάστηση και είναι δυσδιάκριτο. Υπάρχει όμως καλή σήμανση. Μετά από 200μ στρέφεται ΒΔ και βαδίζει σε μεγάλη φαρδιά ράχη σαν οροπέδιο. Τελικά μπαίνει πάλι στο δάσος όπου γίνεται πάλι καθαρό. Αμέσως συναντάμε διασταύρωση.
Το δεξί μονοπάτι συνεχίζει ευθεία και λίγο κατηφορικά ενώ το αριστερό ανηφορίζει. Ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι που κινείται ελαφρά ανηφορικά σε δάσος από δρύς. Μετά από 30 λεπτά το μονοπάτι στρέφεται Ν-ΝΑ και με ζικ-ζακ ανηφορίζει μέχρι την κορυφή της ράχης (15). Από εδώ και πάνω η πορεία είναι σε γυμνό έδαφος και ακολουθεί την κορυφογραμμή αρχικά με Δ και στην συνέχεια με ΒΔ πορεία μέχρι την κορυφή Μετερίζι (1598μ). (2 ώρες, 30 λεπτά).

(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: