Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

...Σπίτι του Παιδιού της Γρίβας...


...Πρόσοψη , «Σπίτι του Παιδιού της Γρίβας»

...Παιδική χαρά , «Σπίτι του Παιδιού της Γρίβας»

H «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος» που ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 ήταν ένας οργανισμός με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών.
To 1955 ιδρύονται τα “Σπίτια του Παιδιού” (αναφέρονται ως "εγκατεστημένα σε 260 Ακριτικά χωριά") και ήταν ένα ίδρυμα της Βασιλικής Πρόνοιας με Προσωπική Επιμέλεια και Φροντίδα της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Μεταπολεμικό Κτίσμα υψηλής αισθητικής , Μοναδικά σμιλευμένο στο Ιδιαίτερο τοπίο του Όρεινού Όγκου του Πάϊκου.

Στο «Σπίτι του Παιδιού της Γρίβας» λειτουργούσε νηπιαγωγείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, Αίθουσα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πίνκ-Πόνκ) και κατείχε ένα προαύλιο χώρο με υπαίθρια καθίσματα και παιδότοπο.
Οι μαθητές του δημοτικού χρησιμοποιούσαν τον χώρο, αίθουσες ψυχαγωγίας και προαύλιο, τις απογευματινές ώρες για την ψυχαγωγία τους..
Κατά καιρούς δραστηριοποιούνταν θεατρικές ομάδες, ομάδες εργασίας, διαλέξεις, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων γενικού ή ειδικού τοπικού ενδιαφέροντος.

Η παρουσία των παιδιών ήταν συνεχής, μετατρέποντας το προαύλιο σε χώρο συγκέντρωσης των νέων μέχρι τις βραδινές ώρες.
Τοπικά παιχνίδια, ανταγωνισμός, δυνατές φιλίες, κοινωνική συναναστροφή ήταν αξίες που σφυριλατήθηκαν στους χώρους αυτούς.

Εκεί δημιουργήθηκε μέχρι και άτυπη ποδοσφαιρική δραστηριότητα μεταξύ των παιδιών σ’ ένα παιχνίδι ποδοσφαιρικής δεξιοτεχνίας (Μπαγκάκια) με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού (Μακεδονικός Γρίβας) συνεχώς με ταλέντα.

Ο κοινωνικός ιστός της επόμενης πάντα γενιάς Νέων της Γρίβας είχε και θα έχει βαθύτατες ρίζες στους χώρους αυτούς.

(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: