Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

...Κύκλος Εορτολογίου της Γρίβας...*

Είναι σαφες Πλέον οτι η επίσκεψη στη Γρίβα, αν συνδιαστεί με κάποια εορτή, είναι αξέχαστη.
Τα γραφικά Έθιμα της Γρίβας , με το παραδοσιακό χρώμα και την αυστηρή Ιεροτελεστία δίνουν μια πινελιά αισιοδοξίας οτι "Οι Παραδόσεις διατηρούνται απο την αγάπη των ανθρώπων και οχι απο την εμπορική τους απόδοση".

Ετήσιος Κύκλος Εορτασμών της Γρίβας :

1η Ιανουαρίου: Πρωτοχρονιά. Ντύνονται τα αγόρια του χωριού με παραδοσιακές στολές και πηγαίνουν σε κάθε σπίτι και λένε τα κάλαντα κουνώντας τα ξίφη τους.

5η Ιανουαρίου: Νηστεία. Γυρνάει ο παπάς τα σπίτια του χωριού κάνοντας αγιασμό.

6η Ιανουαρίου: Των Φώτων. Πηγαίνουν στην εκκλησία και στη συνέχεια πηγαίνουν στη πλατεία του χωριού, ο παπάς κάνει λειτουργία και μοιράζει αγιασμό. Οι κάτοικοι γυρνώντας στο σπίτι αφήνουν τις βρύσες να τρέξουν και πλένουν όλες τις εικόνες. Γιορτάζει ο Χρήστος.

17η Ιανουαρίου: Αγίου Αντωνίου. Όλοι οι κάτοικοι της Γρίβας πηγαίνουν στη λειτουργία του ξωκλησιού στο λόφο του Αγ. Αντωνίου απέναντι απο το Χωριό.

18η Ιανουαρίου: Αγίου Αθανασίου. Γιορτάζει η εκκλησία του χωριού.

Αποκριές: Ντύνονται τα παιδιά του χωριού με τα ρούχα των γιαγιάδων και παππούδων τους γυρίζουν στα σπίτια. Μια Κυριακή μέσα στις αποκριές ονομάζεται τυρινή. Εκείνη τη μέρα οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν πίτες και τις μοιράζουν σ’ όλο το χωριό, ως ανάμνηση ενός 8 χρόνου φτωχού κοριτσιού, το οποίο πέθανε με καημό να φάει μια πίτα.

Καθαρά Δευτέρα: Φτιάχνουν φασολάδα και πετάνε αετούς στο βουνό.

Χαιρετισμοί: Πάνε κάθε βράδυ Παρασκευής στην εκκλησία για πέντε Παρασκευές.

Μεγάλη Πέμπτη: Πηγαίνουν το βράδυ στην εκκλησία και οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο μέχρι το πρωί.

Μεγάλη Παρασκευή: Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής οι κάτοικοι προσκυνούν τον επιτάφιο και στη συνέχεια πηγαίνουν και ανάβουν κεριά στους νεκρούς συγγενείς τους. Το βράδυ γυρίζουν τον επιτάφιο σε όλο το χωριό. Αφού επιστρέψουν στην εκκλησία γυρίζουν γύρω της μια φορά και ύστερα βάζουν τον επιτάφιο μέσα. Στη συνέχεια παίρνουν το πανί που ήταν πάνω σε αυτόν και χτυπούνε τον κόσμο ελαφρά καθώς μπαίνουν στην εκκλησία.

Κυριακή Πάσχα : Παραδοσιακό σούβλισμα του Κατσικιού.

Τρίτη του Πάσχα: Πανηγυρική Αρχιερατική θεία λειτουργία. Ι.Μ.ΑΓ. Ραφαήλ-Νικολάου-Ειρήνης ... Γρίβας. Απ' ευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας απο το κανάλι (4Ε).

2η Μαΐου: Γιορτάζει ο Άγιος Αθανάσιος. Το χωριό κάνει πανηγύρι, γίνεται λειτουργία, η εικόνα του αγίου περιφέρεται σε όλο το χωριό και την κρατούν δυο νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές του τόπου. Το απόγευμα έρχονται πολλοί επίσημοι καλεσμένοι και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Τη αναλήψεως (Ημέρα Πέμπτη πάντα): Κάνουν κουρμπάνι (αρνάκι μαγειρεμένο με κρεμμύδια πράσινα) ταγμένο στα παιδάκια που τα χρόνια της τουρκοκρατίας πέθαιναν μεταξύ άλλων και από την πείνα. Οι γονείς αυτών των παιδιών για να σταματήσει αυτό το κακό έδωσαν στην εκκλησία αρνάκια για να φτιάχνουν το κουρμπάνι. Τρεις η ώρα το μεσημέρι ο ιερέας το ευλογεί, χτυπάει τη καμπάνα και έρχεται όλο το χωριό για να πάρει φαγητό.(προσπάθεια αναβολής του εθίμου έφερε ίδια αρνητικά αποτελέσματα.)

2η εβδομάδα του Οκτωβρίου: Αφού γίνει η συγκομιδή των κάστανων στο κέντρο νεότητας οι άντρες ψήνουν και βράζουν κάστανα, ενώ οι γυναίκες αφού κάνουν πίτες και γλυκά (γαλατόπιτες (Μλέσνικ), κολοκυθόπιτες, σπανακόπιτες, τυρόπιτες) του τόπου πηγαίνουν τσίπουρο και κρασί στο πανηγύρι. Ακόμη έρχονται χορευτικοί σύλλογοι και χορεύουν όλη τη νύχτα.
σ.σ. Έναρξη της γιορτής έγινε με επιλογή της Γρίβας το 1997 από την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Παραμονή των Χριστουγέννων : Εθιμικές πυρές

Παραμονή Πρωτοχρονιάς : Εθιμικές πυρές

...Επιμέλεια Κόϊος Χρήστος
...Επεξεργασία Κόϊου Άννα-Μαρία


* Συμπλήρωση-Σχολιασμός-Εμπλουτισμός Εορτών να γίνεται στο Χώρο των Σχολίων στο Τέλος του Άρθρου.


(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: