Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ιστορική Αναδρομή.....

Ο οικισμός της Γρίβας ( Κωδικός οικισμού 57210401 ) είναι από τους παλαιότερους της περιοχής. Το όνομα του χωριού Λέγεται οτι Προέρχεται απο το Κρίβα, που σημαίνει στραβή, κουτσή.

Η Μετονομασία του Χωριού απο Κρίβα σε Γρίβα έγινε την 1/11/1926 (ΦΕΚ :401/1926).
Πιθανές Εκδοχές του ονόματος μπορεί να΄θεωρηθούν οι παρακάτω :
1.Η στρεβλή μορφή του οικισμού ;
2.Μια διάσημη στην περιοχή κουτσή, ξεματιάστρα και γιάτρισσα ; ... ή τέλος
3.Η παροιμιώδης ευστροφία των κατοίκων ;...Ποιός Ξέρει άραγε....!!!!!

Κατά την τουρκοκρατία η περιοχή ανήκε διοικητικά στο βιλαέτι (Γενική Διοίκηση) της Θεσσαλονίκης και τον καζά (επαρχία)των Γιαννιτσών, ενώ θρησκευτικά ανήκε στη μητρόπολη των Βοδενών ως το 1924.

Ήδη στα τέλη του 17ου αιώνα, Κρίβα, Γουμένιτσα και Τσέρνα Ρέκα (Γρίβα, Γουμένισσα, Κάρπη αντιστοίχως) καταγράφονται ως «χωρία γναφείων». Οι κάτοικοι ήταν δηλαδή υποχρεωμένοι να επεξεργάζονται στα εργαστήρια υδροκίνησης (μπατάνια και νεροτριβές) τη χειμερινή τσόχα από την οποία γίνονταν οι στολές των γενιτσάρων, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από κάποιους φόρους του οθωμανικού κράτους.

Οι Γριβιώτες ασχολούνταν με την κτηνοτροφία (όλοι σχεδόν οι νέοι δούλευαν τσοπάνοι στα τσιφλίκια του κάμπου), τη σηροτροφία (Μετάξι), την αμπελουργία και την οινοποίηση,
προσπαθούσαν δε να αυξήσουν τα εισοδήματα τους ως γυρολόγοι, πραγματευτές, και έμποροι οι οποίοι αντάλλασσαν τα προϊόντα του βουνού (ξύλα, κάστανα) και τις λιγοστές παραγωγές τους με σιτηρά και άλλα χρειαζούμενα.

Η περιοχή ακολούθησε την ιστορική πορεία της τουρκοκρατούμενης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα έγινε χώρος Διαμάχης Πατριαρχικών και Εξαρχικών (Αυτονόμηση Μητροπόλεων στη Βουλγαρική Διοίκηση) και στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα.

Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από μεγάλη πυρκαγιά την οποία έβαλαν οι Τούρκοι τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 1912, χρονιά της απελευθέρωσης, γι’ αυτό και δεν διασώζονται παλαιότερα κτίσματα.

...Επιμέλεια Κόϊος Χρήστος
...επεξεργασία Κόϊου Άννα-Μαρία

(c) ...Κόϊος Αθ. Χρήστος....Απαγορεύεται η Αντιγραφή του Κειμένου με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: