Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011


Το φυτό Σιδερίτης (Sideritis Scardiaca), κοινός Τσάι, που υπάρχει στην περιοχή του Πάικου, επαρχίας Παιονίας του Νομού Κιλκίς, τείνει να εξαφανιστεί λόγω της εκρίζωσής και συλλογής του πριν την ανθοφορία του, που αρχίζει την 15η Ιουλίου κάθε έτους.

Το Δασαρχείο Γουμένισσας, με αριθμό 4605/8-6-2011 (4Α36ΟΠ1Υ-ΚΨ) απόφασή του, επιτρέπει την συλλογή του ανωτέρου φυτού από την 15η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους...με διάρκεια ισχύς της παρούσας απόφασης τα 10 έτη.

Ορίζει δε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής τσαγιού σε (1) ένα κιλό ( περίπου 10 δεσμίδες ) κατά άτομο την ημέρα, με προτεραιότητα στην συλλογή των μονίμων κατοίκων της περιοχής.


Τα φυτά τσαγιού (Sideritis Cladestina) – (Sideritis Euboia) βρίσκονται ήδη από το 1981 με το Προεδρικό Διάταγμα 66/1981, σε καθεστώς προστασίας και απαγορεύεται, σ’όλη την Επικράτεια και σε όλη τη διάρκεια του έτους η συλλογή, μεταφύτευση, εκρίζωση, κοπή, μεταφορά, πώληση και αγορά, η εξαγωγή από τη Χώρα όπως και ο κάθε τρόπος καταστροφής τους.


...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: