- 1 Κούπα καφέ Σιμιγδάλι χοντρό
- 1 Κούπα καφέ Φρυγανιά τριμμένη
- 600 gr. Καρύδια Γριβιώτικα ( ελαφρώς αλεσμένα)
- 1 Κούπα καφέ Ζάχαρη
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας Κανέλα
- 1 φλιτζανάκι καφέ Καλαμποκέλαιο
Υλικά :
- 1 σακουλάκι Ξυλάκια γαρίφαλο
- 1 1/2 Κούπα καφέ Καλαμποκέλαιο
- 2 πακέτα φύλλο Βηρυτού ( Κανάκης )
Υλικά για σιρόπι:
- 1 1/2 Kg. Νερό
- 1 1/2 Kg Ζάχαρη
- 3 κουταλιές Σούπας Γλυκόζη ή 1 λεμόνι στιμμένο
Μείγμα :
Θα χρησιμοποιηθεί Τηγάνι 28 εκ. για το Μείγμα και τετράγωνο Ταψί 45 Χ 30 εκ. για το Σαραγλί.Στο τηγάνι ζεσταίνουμε ( σε μέτρια φωτιά ) το καλαμποκέλαιο και καβουρδίζουμε ελαφρώς το σιμιγδάλι. Κατόπιν προσθέτουμε τα Καρύδια, τη Φρυγανιά, τη Ζάχαρη και την Κανέλα ! Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα !
Εικ. Μείγμα για το Γριβιώτικο Σαραγλί !
Λαδώνουμε τη βάση του ταψιού μας με καλαμποκέλαιο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε το πρώτο φύλλο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα μας, αραιά, στο δεύτερο φύλο και τοποθετούμε το τρίτο φύλο. Συνεχίζουμε να απλώνουμε το μείγμα, φύλο - φύλο, ( πάντοτε αραιά ) μέχρι να τοποθετήσουμε το εικοστό φύλλο.
Έχουμε λοιπόν ... 20 φύλλα, τα δύο πρώτα λαδωμένα χωρίς μείγμα και 18 φύλα αλάδωτα με αραιό μείγμα αναμεσά τους. Στο εικοστό φύλο, που βρισκόμαστε, πασπαλίζουμε λίγη Ζάχαρη και τοποθετούμε το τελευταίο φύλο !
Κόβουμε το σαραγλί, σε ρόμβους, τοποθετώντας σε κάθε κομμάτι ένα ξυλάκι γαρίφαλο. Καίμε σε ένα μπρίκι 1 1/2 κούπα καφέ Καλαμποκέλαιο και το περιχύνουμε στο σαραγλί ( και στίς αυλακώσεις ) με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Έπειτα βάζουμε το Σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 150-160 oC για 1 ώρα.
Συμβουλή : Στο ψήσιμο τοποθετήστε ένα φύλλο κρούστας πάνω στο Σαραγλί, για 45 λεπτά και κατόπιν αφαιρέστε το ώστε να ψηθεί το Σαραγλί απο πάνω.
- - - Αφήνουμε το Σαραγλί να κρυώσει καλά, πριν το σιροπιάσουμε. - - -
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 1/2 kg. Nερό, 1 1/2 Kg. Zάχαρη και 3 κουταλιές τής Σούπας Γλυκόζη ή 1 λεμόνι στιμμένο, όλα μαζί, τα οποία τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.Σημείωση : Η γλυκόζη δένει το σιρόπι γρηγορότερα από το λεμόνι...άρα θέλει λιγότερο βράσιμο αν χρησιμοποιηθεί .
Σιρόπιασμα:
Σε κρύο Σαραγλί ρίχνουμε το ζεστό ( ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ ) σιρόπι. Σκεπάζουμε το Σαραγλί με μια πετσέτα και το αφήνουμε να τραβήξει για 24 ώρες, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Συνταγή : Κόιου Άννα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου