Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κόλιντε 2010 … Το έθιμο της Φωτιάς των Χριστουγέννων !

Χριστούγεννα του 2010
Το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων στη Γρίβα είναι ένα έθιμο με πολύ παλιές ρίζες. Το βρήκαμε από τους Παππούδες μας, το διατηρήσαμε ζωντανό στα νιάτα μας και το συνεχίζουν, τα παιδιά μας.
Το έθιμο της Φωτιάς των  Χριστουγέννων, θα το βρείτε [ ΕΔΩ ]
Τα νιάτα της Γρίβας [( όπως κάθε χρόνο )( πλήν του 2009)] δήλωσαν … ΠΑΡΩΝ.  Η μεγάλη παρέα συγκεντρώθηκε στη Λίπτα ( έξω απο τη Γρίβα, στο Δρόμο προς την Κατσανερή ) όπου άναψε μια μεγαλοπρεπέστατη φωτιά.
Η γιορτή αυτή δε χρειάστηκε τελικά Διαφήμιση για να πετύχει. Το εισιτήριο για το χώρο της γιορτής απαιτούσε αγάπη, ενθουσιασμό, σεβασμό στην παράδοση της Γρίβας, τιμή στην προπατορική κληρονομιά. Η βραδιά κύλησε με Χορό, Γέλιο, Φωνές, Ευχές και άφθονο ποτό . Με μια Αγκαλιά που χώρεσε τους πάντες μέσα.
Η ελληνική γή της Μακεδονίας, φώτισε τη Νέα της γενιά. Περίφημη γενιά. Παρουσίασε την νέα φουρνιά Ελλήνων, τη φωτεινή ελπίδα όλων μας. Απέδειξε ότι η Γρίβα τελικά έχει πολύ ισχυρές βάσεις. Απέδειξε ότι η Νεολαία μας αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το λαμπρό παράδειγμα. Απέδειξε ότι η Γρίβα έχει τόσο υγιείς και γερές ρίζες που 5-6 τσεκουράκια…δεν την τρομάζουν !

… και ξαφνικά, το βράδυ αυτό, όλες οι άλλες φωτιές, ξεθώριασαν !

Βέβαια χρειάζεται  και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους : Κόιο Γεώργιο, Βίτσιο Δημήτριο, Κόιο Άκη και Μήτκο Πέτρο για την Δωρεάν παραχώρηση της ξυλείας ... 


σ.σ.Συντάκτη : Ευχαριστούμε τα παιδιά μας, που ξέρουν να τιμούν τα έθιμα της Γρίβας. Ξέρουν να μας ησυχάζουν, με το ανάστημά τους, όταν ανησυχούμε.  Ξέρουν τί πρέπει να παραδώσουν κι αυτά, όταν έρθει η ώρα,  στην επόμενη γενιά.

Ίσως, δε, η σημερινή νεολαία, να ξεπεράσει σε ήθος, όλες τις προηγούμενες !

Δεν υπάρχουν σχόλια: