Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ήθη και Έθιμα της Γρίβας


1η  Ενότητα : Η Γνωριμία
2η  Ενότητα : Ο Λόγος και ο Αρραβώνας
3η  Ενότητα : Ο Γάμος
4η  Ενότητα  : Η Γέννηση ενός παιδιού
5η  Ενότητα : Η Βάπτισης
6η  Ενότητα :  Η Οικογενειακή Συμβίωση
7η  Ενότητα : Ο Κοινωνικός Κύκλος και οι Οικογενειακές Υποχρεώσεις
8η  Ενότητα : Ο Θάνατος
Η Γνωριμία
Συνήθως στους Νέου και στις Νέες του χωριού αφήνετε η εκλογή του συντρόφου. Η γνώμη των γονέων βέβαια προσμετρούσε στην τελική απόφαση αλλά τις περισσότερες φορές δεν ήταν βαρύνουσας σημασίας. Άλλοτε δε, δεν λαμβάνονταν καθόλου υπόψη. Η αγάπη αποτελούσε ανέκαθεν το πρώτο κριτήριο επιλογής.
Η δομή της κοινωνίας της Γρίβας, ήταν κλειστή – συγγενική. Έτσι οι συμπάθειες μεταξύ των Νέων, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν «Κοινό Μυστικό» για τους κατοίκους. Άρχιζαν από πολύ νεαρά ηλικία ( συνήθως από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού ) και με την πάροδο των ετών η « Φιλία » αυτή καταστάλαζε, ενδυνάμωνε και εξελισσόταν σε Έρωτα.
Οι κάτοικοι της Γρίβας ,( κυρίως όμως οι φίλοι ) παρακολουθούσαν στοργικά την εξέλιξη της « Φιλίας » και συμμετείχαν με συμβουλευτικό λόγο σ’αυτήν.
Η κοινή παρουσία των Ερωτευμένων Νέων, σε δημόσιες εμφανίσεις, γινόταν πάντοτε με διακριτικό τρόπο. Οι κοινές Γιορτές και το κλειστό περιβάλλον επέβαλε την συμπεριφορά αυτή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι νέοι παρέκλιναν ή παρεκτρέπονταν.
Ο Χορευτικός Σύλλογος της Γρίβας, το Σπίτι του Παιδιού (Παρακάτω Εικόνα), οι απογευματινές Βόλτες, οι Καφετέριες ή τα Καφενεία, οι συγκεντρώσεις σε « Party » με Μοντέρνους χορούς, αποτελούσαν σημεία κοινής παρουσίας και πρόσφορο έδαφος για αντάμωμα.
Εικ. Νέοι στίς σκάλες, στο Σπίτι του Παιδιού στη Γρίβα
Όταν οι Νέοι αποφάσιζαν ότι βρήκαν τον σύντροφο τους τότε το ανακοίνωνανε στους Γονείς τους και αποφάσιζαν να το επισημοποιήσουν δίνοντας «Λόγο».



Ο Λόγος και ο Αρραβώνας
Ο λόγος …δίνονταν πάντοτε στο σπίτι της κοπέλας. Ο Νέος και οι γονείς του, μετέβαιναν στο σπίτι της κοπέλας να επισημοποιήσουν την σχέση τους. Μετά από μία σύντομη συζήτηση, οι γονείς του Νέου θα δώριζαν έναν κολιέ, βραχιόλι ή δαχτυλίδι στη κοπέλα και οι γονείς της κοπέλας θα χάριζαν ένα ρολόι, δαχτυλίδι ή μπασελέ στον Νέο.
Ο Αρραβώνας …ήταν λιτός και λάμβανε χώρα στο σπίτι της μελλοντικής Νύφης. Ο πατέρας της Νέας σταύρωνε στην εικόνα της Παναγίας ή του προστάτη Αγίου του σπιτιού τις βέρες του Γάμου. Κατόπιν τις φορούσε πρώτα στον Νέο και μετά στην Νέα.
Ο αρραβώνας μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια.
Σαν πρώτη επιλογή κουμπάρου, ρωτούσαν τον Νονό του γαμπρού, αν επιθυμούσε να στεφανώσει τους Νέους.
...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: