Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Καρπόκαψα στη Γρίβα. Το ” Χρονικό ” της 14ης ΓΙΟΡΤΗΣ !


…Εμού του Ιδίου από επιτόπια έρευνα .

Η αυλαία της 14ης Γιορτής ” Κάστανο, Τυρί, Κρασί,” έπεσε. Ο καλός καιρός, ο πιό σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, βοήθησε στην προβληματική όπως αποδείχτηκε πρόσβαση στην όμορφη Γρίβα. Κόσμος πολύς απο το Πρωΐ. Κάποια στιγμή όμως δε μπορούσε να ανηφορίσει στις πρόποδες του Πάικου και έφευγε λόγω στενότητας Δρόμων και Εγκεφάλων. Κάποιοι αποφάσισαν να καθήσουν στη Γουμένισσα να γιορτάσουν την ΚΙΝΗΤΗ ΓΙΟΡΤΗ της Απελευθέρωσής της κομώπολης, που τυγχάνει να είναι ΠΑΝΤΑ την ίδια ημερομηνία ορισμού της Γιορτής Καστάνου της Γρίβας . Υπήρξαν και κάποιοι που εξαπατήθηκαν. Όλοι αυτοί δηλαδή που ρωτάγανε ” …που είναι η γιορτή καστάνου; ” και τούς προωθούσαν στην άδεια Πλατεία της Γουμένισσας. Κανείς βέβαια δεν έφυγε δυσαρεστημένος απο την Παιονία…ο Μακεδόνας πάντα βρίσκει τρόπο στην Αλήθεια, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τον ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ.

Εικ. Αφίσα πρόσκλησης επισκεπτών στη Γιορτή για να ακούσουν τα φημισμένα " Χάλκινα της Γουμένισσας " και τελικά εξαπατήθηκαν.

Η προσέλευση στη Γρίβα ήταν απο τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Παρά τον κόσμο όμως η Γιορτή δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, όσον αφορά βέβαια την αρχική έμπνευση των διοργανωτών 14 χρόνια πρίν. Τότε ο σκοπός ήταν η πολιτισμική προβολή της Γρίβας , μέσω μιάς άρτιας οργάνωσης, που θα παρουσίαζε τα Τοπικά προϊόντα του χωριού. Το κάστανο, το τυρί, το Κρασί.


—Η οργάνωση ήταν ΜΟΝΟ για τα ΧΑΡΤΙΑ. Οι διοργανωτές, ο Δήμος Γουμένισσας ( Δήμαρχος Στυλιανός Παπαπαναγιώτου, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μαρία Παλάνη ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας ( Πρόεδρος Δημήτρης Τζεβελέκης ) ήταν απόντες σε όλα τα στάδια της γιορτής ( Οργάνωση, Προετοιμασία, Εκτέλεση). Τραγική περίπτωση της Τσαπατσουλιάς τους η απουσία ενός στοιχειώδους προγράμματος. Όσοι ήρθαν…ρωτάγανε τον διπλανό τους ” τι έγινε ή θα γίνει “.

—Ο Πολιτιστικός Σ’ύλλογος της Γρίβας, ” ΞΕΧΑΣΕ ” να παρουσιάσει τα Χορευτικά του Τμήματα ( Αντρικό και Παιδικό ). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ώς Συν-Διοργανωτής, σε δική του Γιορτή, στο δικό του Χωριό δεν παρουσίασε την μακραίωνη Χορευτική παράδοση της Γρίβας. Τουλάχιστον ήταν αποδοτική η ” ενίσχυση ” απο την πώληση των αναμνηστικών ποτηριών.


σ.σ.Συντάκτη : Πότε θα είναι ο πιο κατάλληλος καιρός να παρουσιάσουμε την αλήθεια στον κόσμο για την ” Πράδοση ” της Γρίβας και ΟΧΙ την ” Παραδοσή της ” ; Είναι απορίας άξιον τελικά ποιόν ρόλο επιτελεί και πρεσβεύει ο συγκεκριμένος Σύλλογος και ποιά η προσφορά του στην προβολή της Πολιτιστικής κληρονομιάς που παρέλαβε και αρνείτε να συνεχίση. παράδοση η οποία βέβαια είναι στον ΠΑΓΟ αρκετά χρόνια τώρα…εσκεμένα !


—Το σύνολο των Γριβιωτών ήταν και αυτοί απόντες. Οι ανωτέρω λόγοι δεν έδωσαν το κίνητρο της συμμετοχής τους στη γιορτή, μιάς γιορτής που τους αφορά και τούς έκανε περήφανους στο παρελθόν. Αμείλικτος κριτής των τεκτενόμενων, βασικός απώντας στα γεγονότα που συντελούνται στη Γρίβα και ίσως ο βασικός υπεύθυνος για την τροπή των πραγμάτων όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα.

—4 πάγκοι Γριβιωτών, ήταν τελικά η εμπορική παρουσία τους καθ’ ότι έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι πώλησης και προώθησης των προϊόντων της γιορτής. Μέσα σε μία Ονομαστική Γιορτή, γιορτάζει το επονομαζόμενο. Απουσία τού ” Εορτάζοντος ” , δεν υφίστατε Γιορτή.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ :

20 Οκτωβρίου 2010 : Συγκέντωση 1,5 Τόνου καστάνων γιά την Γιορτή, απο προσφορές των κατοίκων.

21 Οκτωβρίου 2010 : Συγκέντωση βεργών και ξύλων απο το Πάικο για την δημιουργία και συντήρηση της φωτιάς.

22 Οκτωβρίου 2010 : Συγκέντρωση και καθαρισμός των σκευών ( καζάνια-ταψιά) , καταμέτρηση ποτηριών κρασιού, πλύσιμο των λαμαρινών για τις πίτες. Διαμόρφωση του χώρου της Γιορτής στόν προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γρίβας.

23 Οκτωβρίου 2010: Συγκέντωση Πιτών, απο προσφορές των κατοίκων. Οι πίτες που παραθέθηκαν ήταν :

Αλμυρές : Τυρόπιτα ( Γκαμπάιντσα), Πρασόπιτα ( σού Πράς ), Ριζόπιτα ( Ουρίζνικ ), Σπανακόπιτα ( Ζέλνικ ).

Γλυκές : Γαλατόπιτα ( Μλέσνικ ) , κολοκυθόπιτα ( Τικφινίκ ) (1).

08:00 : Άναμα της φωτιάς για το Ψήσιμο και το Βράσιμο τον Καστάνων


10:00 : Τακτοποίση των πάγκων διανομής. Τοποθέτηση καζανιών και ταψιών, με τα κάστανα, στη φωτιά. Ταξινόμηση των πιτών. Τακτοποίηση των ποτηριών και άνοιγμα των βαρελιών κρασιού. 


10:30 : Προσέλευση των πρώτων επισκεπτών

12:00 : Διανομή καστάνων και κρασιού.

12:30 : Διωγμός και Αντικατάσταση του επίσημου συγκροτήματος ” Τα Χάλκινα της Γουμένισσας ” με το εμβόλιμο συγκρότημα ” Μουσικόραμα “ του οποίου την ύπαρξη ο επισκέπτης ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ. Αποτελεί ανοησία ο επισκέπτης που δίνει τα χρήματά του ( με συγκεκριμένο και επιλεγμένο τρόπο ) να εξαπατάται με αυτόν τον τρόπο, αφού έχει ήδη κάνει τα έξοδα του. Πόσους επισκέπτες άραγε θα έχει η Γρίβα του Χρόνου, με αφορμή την φετινή τους εμπειρία; (2)

13:00 : Διανομή πιτών. Παρά τη μεγάλη ποσότητα των διαθέσιμων πιτών, δυστυχώς η ξακουστή τους προέλευση τις έκανε ΑΝΑΡΠΑΣΤΕΣ. Μέσα σε 15 λεπτά όλα τα ταψιά ήταν άδεια, παρά την προσεκτική πρόβλεψη της ποσότητας των, με εμπειρία βέβαια τις προηγούμενες χρονιές.

13:30 : Έναρξη χορών χορευτικών Συγκροτημάτων…(κατά σειρά εμφανίσεως)


σ.σ.Συντάκτη : Η Απουσία των Χορευτικών της Γρίβας άφησε απαθείς τους Γριβιώτες και άδειους τους χώρους στο προαύλιο του πολιτιστικού Συλλόγου της Γρίβας. Τα κοκκαλα των Προγόνων μας στο κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου κάνανε μεγαλύτερο θόρυβο απο το Σκοπιανό σύγκρότημα.


Χορευτικός Σύλλογος Κάρπης ( Βλάχοι ) ( Χόρεψε τα τοπικά του τραγούδια με CD )

Χορευτικός Σύλλογος Κουφαλίων Θεσσαλονίκης ( Εντόπιοι .)

Χορευτικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου ( Εντόπιοι ).

15:30: Απονομή ανθοδεσμών στους παριστάμενους Χορευτικούς Συλλόγους.

1. Γεώργιος Φλωρίδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κιλκίς στο Χορευτικό Σύλλογος Κάρπης


σ.σ.Συντάκτη : Κε Φλωρίδη, Κε Παραστατίδη. Γνωρίζεται οτι κυκλοφορεί επίσημο έγγραφο συλλογής υπογραφών με σκοπό την Διοικητική απομάκρυνση της Γρίβας απο τον Δήμο;  


2.Αθανάσιος Τζούρτζος Εκπρόσωπος Δήμου Γουμένισσας (;) στο Χορευτικό Σύλλογο Κουφαλίων.

3.Αθανάσιος Θεοδώρου στο Χορευτικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου.



15:45 : Πέρας επίσημης Γιορτής, έναρξη μικρής κλίμακας τοπικού Γλεντιού στα ΣΚΟΠΙΑΝΑ .


Σχετικό Βίντεο του ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Γλεντιού : http://www.youtube.com/watch?v=iAjeckk7-84



σ.σ.Συντάκτη : Γιατί η τηλεοπτική καλύψη του γεγονότος έγινε μόνο απο την ΣΚΟΠΙΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Εγώ πώς θα περηφανευτώ για το Γεγονός στούς φίλους μου που δεν πιάνουν VARDARSKA – TV ;

Με την έναρξη της κρούσης των οργάνων , με όλα τα Δρώμενα των τελευταίων Μηνών στη Γρίβα, οι επισκέπτες άρχισαν να αποχωρούν έκπληκτοι για την έκβαση της Γιορτής. Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Αρβανίτες κατάλαβαν ότι ήταν πλέον ” Ανεπιθύμητοι “ κι έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο προαύλιος χώρος του πολιτιστικού Συλλόγου άδειασε και το E-mail μου γέμισε με παράπονα. Η κατηφόρα του Πάικου τελικά βοήθησε για την τάχιστη φυγή τους. Λέξεις όπως Ντροπή σας και Ποτέ ξανά δεν διαβάζονται εύκολα…και βαραίνουν ολους όσους οραματίζονται ΓΙΟΡΤΕΣ αυτού του είδους…πού τις χρεώνουν εξ’ολοκλήρου στη ΓΡΙΒΑ, κάνοντας ολους τους Γριβιώτες να ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ που λέγονται Γριβιώτες. Μετατράπηκε το πιό περήφανο χωριό της Μακεδονίας σε ένα προπύργιο Σκοπιανής Προπαγάνδας του χειρίστου είδους.

σ.σ.Συντάκτη : Το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι. ( Ε. Μπερκ )

16:20 : Έναρξη Αποχώρηση επισήμων…

Επίσημοι προσκεκλημένοι και αυτόπτες μάρτυρες των ανωτέρω :

–Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Ν.Κιλκίς Κοι Φλωρίδης και Παραστατίδη

–εκ μέρους του Υποψήφιου Περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κου Ψωμιάδη : Οι Κοι φράγκος και Γκουντενούδης

–εκ μέρους του Υποψήφιου Περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κου Μπόλαρη : η Κα Κέζου

–Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Δήμου Παιονίας Κοι Ζησάκος ( Ανεξάρτητη κίνηση νέων ), Τσιόνκης ( Δημιουργική Πρωτοβουλία ( χωρίς υποψήφιο Τοπικής Κοινότητας Γρίβας ) και ο Κος Δραγανίδης ( Παιόνων πολιτεία – Ενότητα δημιουργία ).

σ.σ.Συντάκτη : Κοι υποψήφιοι Δήμαρχοι του νέου Δήμου Παιονίας … Ποιά δράση θα αναλάβετε όσον αφορά το θέμα της συλλογής Υπογραφών με σκοπό την Διοικητική απομάκρυνση της Γρίβας απο τον Δήμο;

Υποσημείωση :
(1) Τα Εντόπια είναι ομιλούσα γλώσσα της Μακεδονίας και της περιοχής. Επιβιώνει χάρη στην ομιλούσα μεταφορά της απο τούς γονείς στα παιδιά, ανα τούς αιώνες. Οποιαδήποτε σύγκρισή της και ταυτοποίηση της με οποιαδήποτε γλώσσα και δή της ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ VARDARSKAνής Μακεδονικής γλώσσα αποτελεί τουλάχιστον Ηληθιότητα. Η Μακεδονική Γλώσσα είναι τα Ελληνικά και όσοι αποκαλούνται Μακεδόνες είναι Έλληνες…καθ΄οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ !

(2) Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ΠΑΝΩ απο τη ΓΡΙΒΑ. Προσοχή ! Το ειδικό βάρος της Γρίβας μπορεί να τους ” πλακώσει “.

σ.σ.Συντάκτη : Η συγκέντρωση των πεπραγμένων, πρίν γραφτούν, έγιναν απο πολλές πηγές ( επίσημες και ανεπίσημες, διοργανωτών και ανοργάνωτων ) και οι απόψεις μου προβλήθηκαν, συζητήθηκαν και καυτηριάστηκαν ανοιχτά σε πολλές ανοιχτές συζητήσεις…κατά την 10 ήμερα διαμονή μου στην Γενέτειρα μου. Ποτέ στην ζωή μου δεν επικαλέστηκα οτι έχω ” ΔΙΚΙΟ “, το μόνο που επικαλούμε είναι οτι έχω ” ΑΠΟΨΗ ” .

...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: