5θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γρίβας - 100 Χρόνια Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (1880-1981)
Σημείωση : … Μεγένθυνση Φωτογραφιών γίνεται με “Κλίκ” πάνω στίς Φωτογραφίες !
5θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γρίβας (1880-1981)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ο Δημήτρης Πλαταρίδης το 1875 γράφει: «Κρίβα μία χώραν, δυτικώς της Γκουμεντσιάς, κώμη κατοικημένη υπό 170 Οικογενειών Χριστιανικών, με εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και Δημόσιο Σχολείο εις τον οποίο φοιτώσει περί τους 65 μαθητάς πληρωμένου των διδασκάλων, υπό της εκκλησίας αποφορούσης κατ’ έτος περί τις 35 λίρες. Οι κάτοικοι τις Κρίβας εισίν εν γένει νοήμονες, φιλότιμοι και φιλομαθείς».
Στη Γρίβα απο το 1874 υπήρχε Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα η οποία ανήγγειλε, το ίδιο έτος, στη Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Βοδενών ( Έδεσσα) τη σύσταση και εκτύπωση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Γρίβας. Ζητούσε δε τη σύνταξη και εκτύπωση σχετικού κανονισμού και την κατακύρωση σφραγίδας. Το αίτημα αυτό των κατοίκων της Γρίβας ικανοποιήθηκε.*
Το 1880 ανεγέρθει στη Γρίβα πέτρινο σχολείο όμοιας αρχιτεκτονικής με της Γουμένισσας. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής. Στην αρχική του μορφή το Δημοτικό Σχολείο Γρίβας είχε 4 αίθουσες διδασκαλίας, ένα γραφείο στον επάνω όροφο και δυο διαδρόμους.
Στίς 26 Ιανουαρίου 1903, η Kρίβα (Γρίβα), είναι εξ’ ολοκλήρου Ορθόδοξη..και δεν δέχεται τη στιγμή αυτή πιέσεις για να προσχωρήσει στην Εξαρχία ή να αποπέμψει τους Έλληνας δασκάλους της… σημειώνει σε επιστολή του ο Sir Alfred Biliotti (1833–1915) .**
Η λειτουργία βέβαια του σχολείου στη Γρίβα, όπως και στα περισσότερα από τα χωριά της Παιονίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα, όπως διαπιστώνεται και από επιστολή του Μητροπολίτη Βοδενών Στεφάνου προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο. ***
Το 1935 και το 1950 έγιναν σημαντικές εργασίες στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου στα κουφώματα, στα ξύλινα πατώματα και στους φεγγίτες.
Το Δημοτικό της Γρίβας διέθετε πλούσιο αρχειακό υλικό το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε την εποχή του συμμοριτοπόλεμου.
Εικόνες : Όψεις 5θέσιου Δημοτικού Σχολείο Γρίβας
Ο δάσκαλος του 5θέσιου Δημοτικού Σχολείου της Γρίβας, Αχιλλέας Κανναβός, σε εργασία του γραμμένη το 1954 και δημοσιευμένη στο περιοδικό των Γιαννιτσών ‘’Ιστορικά και λαογραφικά θέματα’’ αναφέρει ότι στο χωριό Γρίβα υπάρχει πληθυσμός 1322 κατοίκων.
Ο επάνω όροφος του Δημοτικό Σχολείο Γρίβας χρησιμοποιήθηκε, από τον Οκτώβριο του 1962 ύστερα από τον επαναπατρισμό, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Με ποσό 10.000 δρχ. από το υπουργείο παιδείας τον Οκτώβριο του 1962 θεμελιώθηκε το σπίτι του δασκάλου που είχε 2 δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και αποθήκη.
Τον Οκτώβριο του 1963 η αυλή του σχολείου ισοπεδώθηκε από μπουλντόζα.
Τον Μάιο του 1964 κτίστηκε ο μαντρότοιχος.
Τον Οκτώβριο του 1964 τοποθετήθηκαν κεραμίδια στη στέγη του, δαπάνη 70.000 δρχ. εκ των οποίων οι 10.000 δρχ προήλθαν από το Νομαρχιακό ταμείο και 10.000 δρχ. από τα κρατικά λαχεία.
Τον Ιανουάριο του 1967 τοποθετήθηκε σιδερένια εξώπορτα στο προαύλιο.
Τον Μάρτιο του 1967 έγινε η ηλεκτρική εγκατάσταση.
Τον Μάιο του 1967 αγοράσθηκε μεταλλική αρχειοθήκη και μεταλλικά καθίσματα γραφείου.
Τον Οκτώβριο του 1967 εγκαταστάθηκε τηλεφωνική συσκευή, τοποθετήθηκαν πίνακες στις τάξεις, εγκαταστάθηκαν ξύλινα παράθυρα στον κάτω και στον επάνω όροφο, τοποθετήθηκαν κεραμίδια στην στέγη, ενώ έγινε και βάψιμο του σχολείου.
Τον Νοέμβριο του 1969 αγοράσθηκε η πρώτη θερμάστρα πετρελαίου μάρκας “CONSUL” που τοποθετήθηκε στο γραφείο Δασκάλων. Οι αίθουσες διδασκαλίας είχαν ξυλόσομπες. Όταν δεν γινόταν δωρεά ξυλείας από την εκκλησία , οι μαθητές φέρνανε καθημερινά 1 ξύλο από το σπίτι τους στο σχολείο.
Τον Νοέμβριο του 1965 τοποθετήθηκαν τα κουφώματα, η ηλεκτρική εγκατάσταση και τα πατώματα των 2 δωματίων στο γραφείο δασκάλων και διευθυντού.
Στη διάρκεια του 1970 το υπουργείο παιδείας δώρισε στο σχολείο μεταλλική βιβλιοθήκη ενώ παράλληλα
Το 1970 έγινε η περίφραξη της δυτικής πλευράς του προαυλίου με την ολοκλήρωση των εργασίων κατασκευής μαντρότοιχου.
Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκαν εξωτερικές βρύσες και έγινε η ηλεκτρική εγκατάσταση στον χώρο συγκέντρωσης των μαθητών ( αίθουσα τελετών).
Το παλιό διώροφο σχολείο κατεδαφίστηκε το 1981, εφόσον είχε ήδη κατασκευαστεί το νέο σχολείο, 20 μέτρα νοτίως, στον ίδιο χώρο.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
σ.σ.Συντάκτη : Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γρίβας, Κο Δόιο Κ. Χρήστο για την διάθεση Αρχειακού-Ιστορικού υλικού.
Ευχαριστώ επίσης την Άννα-Μαρία Κόιου για τα Σχέδια που δημιούργησε ( 3D - κατόψεις).
Ο αγώνας των Γονιών και Κηδεμόνων, των μαθητών και νηπίων που φοιτούν, για την διατήρηση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στη Γρίβα, είναι και δικός μας αγώνας … και θα καταβάλουμε κάθε, ανθρωπίνως δυνατόν, προσπάθεια για να πετύχει το έργο τους.Ευχαριστώ επίσης την Άννα-Μαρία Κόιου για τα Σχέδια που δημιούργησε ( 3D - κατόψεις).
Υπομνήματα :
* Χρήστος Π. Ίντος , Η εκπαίδευση στη Γουμένισσα, ό.π., σσ. 60-61.
** Χρήστος Π. Ίντος , ΚΕΝΤΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
*** Καραθανάσης–Σατραζάνης, ό.π., σ. 25, σημ. 87.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου