ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Οι Αποκριές στη Γρίβα διαρκούσαν 4 μέρες, απο την Τσικνο-Πέμπτη έως και την Κυριακή. Από την ΤσικνοΠέμπτη κιόλας τα παιδιά του χωριού φορούσαν στολές, μάσκες ή μαντήλια και επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του Χωριού. Η εθιμική ενδυμασία του Καρνάβαλου, συνήθως ήταν απο Ρουχισμό των Γερόντων, παπούδων και γιαγιάδων. Τα παιδιά προσπαθούσαν να μήν μείνει κανένα σημείο του σωματός τους ακάλυπτο, για να μην δώσουν κανένα στοιχείο αναγνώρισης. Η νοικοκυρά, που δεχόταν με ευχαρίστηση τα παιδιά στο προαύλιο, πρόσφερε στα παιδιά κεράσματα γλυκά, λουκούμια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.α. Εκείνα όμως αντί να τα φάνε τα τοποθετούσαν στις τσέπες ώστε να μην αναγκαστούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους. Πολλές παρέες παιδιών , στις συνναντήσεις τους στους δρόμους του Χωριού, προσπαθούσαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των άλλων παιδιών.
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Η δομή της οικογένειας στη Γρίβα ήταν Πατριαρχική και εδώ πρέπει να αναφερθεί οτι ” Οικογένεια” εννοούμε 3 γενεές, Παπούς-Γιαγιά, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, οι οποίοι ενίοτε και συστεγαζόταν. Πολυμελής και πολυπληθείς συγκεντρώνονται στο σπίτι όπου ψήνανε τρώγανε και τραγουδούσαν με κέφι. Η έναρξη της Σύναξης αυτής ήταν απο τις Μεσημεριανές ώρες και μπορούσε να κρατήσει όλη την μέρα. Η Τσικνο-Πέμπτη ήταν μια ημέρα απολύτως οικογενειακή και ενδεχομένως μια απο τις λίγες που ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Οικογένεια βρισκόταν μαζί για τόσες πολλές ώρες.
ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ
Παλιότερα στην πλατεία του χωριού οι χωριανοί άναβαν μικρές φωτιές και χόρευαν γύρω τους παραδοσιακού χορούς και οι πιο τολμηροί πηδούσαν από πάνω τους.
ΑΠΟΚΡΙΑ
Οι νοικοκυρές του κάθε σπιτιού μαγείρευαν πίτες ( Γαλατόπιτα, τυρόπιτα, Πρασόπιτα κ.α.), γλυκά και εδέσματα. Στο τέλος των ετοιμασιών, έβραζαν ένα αυγό, το οποίο το έδεναν με ένα σκοινί στην άκρη ενός ξύλου. Όταν η Οικογένεια μαζευόταν στο σινία (στρογγυλό κοντό τραπέζι της παλαιότερης εποχής) όπως τα παιδιά κάθονταν στο πάτωμα γύρω του, ο Πατέρα το κυκλοφορούσε μποστά τους γύρω-γύρω απο την παρέα των παιδιών , όπου εκείνα προσπαθούσαν να το αρπάξουν με το στόμα τους. Όποιο παιδί κατάφερνε να το πιάσει ήταν το τυχερό. Οταν τα παιδιά αποχωρούσαν απο το τραπέζι, οι μεγάλοι τραγουδούσαν τα περιβόητα αποκριάτικα σατιρικά τραγούδια.
ΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ
Η ημέρα της Συγχώρεσης είναι ένα από τα μοναδικά έθιμα της Γρίβας. Τείνει να χαθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης και της γενικότερη μη αποδοχής των ΛΑΘΩΝ μας ως Ανθρωποι. Οσο τηρουταν το έθιμο, Όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα οι νύφες και οι γαμπροί, πήγαιναν στα δύο μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας (συνήθως στο παππού και τη γιαγιά) και κάνοντας τρεις μετάνοιες ζητούσαν συγχώρεση για τα όποια λάθη μπορεί να έκαναν, περιστασιακά. Σκύβοντας λοιπόν μπροστά, σε επικλινή θέση, 3 φορές αναφωνούσαν την λέξη «προστένω» και λαμβάνοντας την συγχώρεση φιλούσαν το χέρι τους. Ο Σκοπός του εθίμου ήταν μέρος της Διδαχής του Χριστιανισμού, πέρι Συγχωρήσεως και απέφερε ηρεμία. Αυτό γινόταν για να μπορέσουν να συγχωρεθούν οι αμαρτίες και το επόμενο πρωί να μεταλάβουν την ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
Όλοι οι χωριανοί, μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, μαζεύονταν στην πλατεία και με χορό, τραγούδια και παραδοσιακά μουσικά όργανα αποχαιρετούσαν το καρναβάλι.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Οι σπιτονοικοκυρές, απο πολύ Πρωΐ , καθάριζαν ολόκληρο το σπίτι, το άσπριζαν εξωτερικά και έπλεναν ολά τα κατσαρολικά. Γκιούμια, ταβάδες, ταψιά, κατσαρολικά και καζάνια είχαν την Τιμητική τους. πολλές φορές την Καθαρά Δευτέρα εμφανιζόταν και Γανωτής ώστε μετά την Καθαριότητα τα σκεύη, πρίν την φύλαξη των…αφού θα άρχιζε η νηστεία την Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Γγανώνονταν…
Εθιμικές Πληροφορίες … Κόιου Αθ. Άννα
...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος
Η Γρίβα είναι ένα Ελληνικό χωριό του Δήμου Παιονίας, στην ομώνυμη επαρχία, του Nομού Κιλκίς της Κεντρικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην Ελλάδα. Είναι κτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του, μεγαλύτερου ίσως Δάσους Καστανιών στην Ελλάδα , στο όρος Πάικο, σε υψόμετρο 470μ. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 50 χιλιόμετρα ανατολικά από την ομώνυμη πρωτεύουσσα του Νομού Κιλκίς, και 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Γιαννιτσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου