Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί " στη Γρίβα 25-10-2009

Η περισυλλογή των καστάνων τελείωσε. Θα πίστευε κανείς οτι ένας κύκλος έκλεισε και ήρθε ο καιρός για ξεκούραση. ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΙΒΑ. Η Μακραίωνη επαφή με την Γή έχει φέρει έναν κύκλο αμφίδρομου σεβασμού Ανθρώπου - Γής. Μία σχέση που υπάρχει απο τα αρχαία χρόνια και απαιτεί την " Θυσία " μέρους των αγαθών της Γής , σε κοινή γιορτή. Κάπως έτσι ξεκινάει και φέτος η Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί ". Ένα τρίπτυχο Χορού, Γλεντιού και Προσφοράς.


25 του Οκτώβρη, για 13η συνεχή χρονιά στη Γρίβα, η Γιορτή " Κάστανο, Τυρί και Κρασί " θα διοργανωθεί απο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γρίβας Κο Θεοδώρου Αθανάσιο, τον Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας,σε συνεργασία με τον Δήμο Γουμένισσας. Προφανής σκοπός είναι η διαφήμιση των ανωτέρω προϊόντων προβάλλοντας την βιολογική τους προέλευση και την παραδοσιακή κουλτούρα του Χωριού.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγκομιδή του κάστανου γιορτάζουν την επιτυχία της σοδιάς προσφέροντα επί συνόλου περίπου 2 Τόνους Κάστανα ( Ψητά και Βραστά ).


Σε μια γιορτή όπου κυριαρχούν ο χορός και η Φιλοξενία θα προσφερθούν , παραδοσιακές πίτες [Γαλατόπιτα ( Μλέσνικ), τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα), τις οποίες έχουν ετοιμάσει οι Γυναίκες της Γρίβας. Φρέσκο τυρί φέτα από τους κτηνοτρόφους του Χωριού, καθώς και το φημισμένο τοπικό κρασί ΟΠΑΠ " Γουμένισσα " .


Πλήθος επισκεπτών θα έρθουν και φέτος στην μεγάλη αυτή γιορτή. Ευοίωνες είναι και οι προβλέψεις προσέλευσης των επισκεπτών, με αριθμούς που αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 άτομα. Η εύκολη προσβασιμότητα του Χωριού σε συνδιασμό με μια βόλτα στο Καταπράσινο Πάικο είναι ... ΔΕΛΕΑΡ.

..." σκοπός μας είναι να διαφημίσουμε το κάστανο, το κρασί και το τυρί μας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Γιάγκος, πρώην Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου και ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης με πολύ μεγάλη πείρα στα δρώμενα.


Το γλέντι ξεκινά απο τις 11.00 το μεσημέρι στον τεράστιο και μεγαλοπρεπή προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από τα Χάλκινα της Γουμένισσας. Χορευτικά συγκροτήματα από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Κάρπη,τη Φλώρινα και το Πολύπετρο Κιλκίς θα χορέχουν στην γιορτή διαχέοντας στην ατμόσφαιρα το Μοναδικό παρδοασιακό Μακεδονικό Άρωμα.


Περιμένουμε με Χαρά ...να σας Καλώς ορίσουμε.

...επιμέλεια  Χρήστος Αθ. Κόιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: