Καντο ... ΒΟΥΚΙΝΟ !

Επισκεψεις....!

Ο Καιρος στη Γριβα !

Ψαχτηρι ...

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...Γιορτή "Κάστανο, Τυρί, Κρασί" στη Γρίβα 25-10-2009

...μεγάλη τιμή έκανε στό χωριό μας ο "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", η πρώτη σε κυκλοφορία Κυριακάτικη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης  και ευρύτερα της Μακεδονίας, σε άρθρο του Δημοσιογράφου.....Μητρακούδη Πασχάλη.


Από την πρώτη Έκδοση της, ο "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", το 1997, πέρα από την κυκλοφορία της, κατέχει ηγετική θέση, ως ζωτική πηγή ενημέρωσης του πλέον δυναμικού αναγνωστικού κοινού.  

Είναι πράγματι μεγάλη τιμή, μια πολυεφημερίδα σύγχρονη, αντικειμενική, καθιερωμένη σε όλες τις τυπολογίες αναγνωστών να περιλαμβάνει στο ένθετό της " Ταξίδια ", άρθρο για την Πετυχημένη απο το 1997 Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί" ( 13η συνεχόμενη ... φέτος ) που ξεκίνησε με την Ύψιστη τιμή της επιλογής της, απο μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής " ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1997 ".


....το σχετικό Ηλεκτρονικό έντυπο μπορείτε να το διαβάσετε απο την " Έντυπη έκδοση" ( φύλλο...18-10-2009) του "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" στον Σύνδεσμο :
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=58&enid=2 ... στίς σελίδες 102 - 103.

Πώς θα μας Βρείτε...:

Από  Αθήνα μέσω Εθνικών οδών GR-1 / E75 μέχρι τον κόμβο στο Πολύκαστρο. (537 Χλμ.)
Από τον κόμβο του Πολυκάστρου για Γουμένισσα. (19 Χλμ.)
Από Γουμένισσα πρός Γρίβα.(4 Χλμ.)
Από Θεσσαλονίκη μεσω Εθνικής οδού E86 για Γέφυρα, E75 μέχρι τον κόμβο του Πολυκάστρου ή E86 (μετά 1Χμ.) από κόμβο Νέας Πέλλας. (70 Χλμ.)
Από την Ηγουμενίτσα μέσω Εθνικών οδών GR-4/GR-2/E90 (Εγνατία οδός) προς κόμβο Χαλάστρας και κατόπιν Εθνική Οδός 1 E75 προς κόμβο Πολυκάστρου. (598 Χλμ.)
Απο Αλεξανδρούπολη μέσω Εθνικών οδών GR-4/GR-2/E90 (Εγνατία οδός) προς κόμβο Χαλάστρας και κατόπιν Εθνική οδός E75 προς κόμβο Πολυκάστρου. (627 Χλμ.)
Από Π.Γ.Δ.Μ. μέσω Εθνικής οδού E75 προς κόμβο Πολυκάστρου. (29 Χλμ.)


Ευχαριστούμε Θερμά...τούς παρακάτω :
Εκδότη : Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο
Διευθυντή : Τραϊανό Χατζηδημητρίου
Εμπορική Διευθύντρια : Αγγελική Καράνου
Υπεύθυνη Ύλης : Ντέπυ Χριστοπούλου
Σελιδοποίηση : Γεωργία Κύρκου
και τον...
Δημοσιογράφο του σχετικού άρθρου : Μητρακούδη Πασχάλη

...απο βάθος καρδιάς ευχόμαστε σε Όλο το Προσωπικό της Εφμερίδας...Υγεία, Ευημερία και Επαγγελματική Καταξίωση.

...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί " ... σε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


...ο κεντρικός δρόμος γεμίζει κόσμο...


..η προσέλευση του κόσμου μεγάλη...

...έχουν καταμετρηθεί μέχρι και 5.000 άτομα...

...τα κάρβουνα ετοιμάζονται, τα καζάνια ζεσταίνονται...

...οι Μάγειροι είναι έτοιμοι κι αυτοί...

...και έτσι αρχίζουν ΟΛΑ...

...οι εθέλοντες, άοκνοι εργάτες...

...ο κόσμος υπομονετικός...

...τα όργανα στη Γρίβα " ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΠΟΤΕ ", ας είναι καλά τα χάλκινα της Γουμένισσας...

...ο κόσμος προμηθεύεται ποτήρια με το λογότυπο της ετήσιας Γιορτής...

...και το Κρασί Ρέει άφθονο...

...ξένοι Χορευτικοί σύλλογοι τιμούν και τιμούνται αντιστοίχως...

...και μετά, Η ΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ . Το γλέντι σταματά μόνο όταν Κουραστούν ΟΛΟΙ...

...η Φιλοξενία στη Γρίβα γίνεται απο...Μεράκι.!

παροχή Φωτογραφικού Υλικού...Πέτρος Καραμούτης
(c) ... Κόϊος Αθ. Χρήστος ....Απαγορεύεται η Αντιγραφή τώ Φωτογραφιών με κάθε μέσο.
...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος


Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί " στη Γρίβα 25-10-2009

Η περισυλλογή των καστάνων τελείωσε. Θα πίστευε κανείς οτι ένας κύκλος έκλεισε και ήρθε ο καιρός για ξεκούραση. ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΙΒΑ. Η Μακραίωνη επαφή με την Γή έχει φέρει έναν κύκλο αμφίδρομου σεβασμού Ανθρώπου - Γής. Μία σχέση που υπάρχει απο τα αρχαία χρόνια και απαιτεί την " Θυσία " μέρους των αγαθών της Γής , σε κοινή γιορτή. Κάπως έτσι ξεκινάει και φέτος η Γιορτή " Κάστανο, Τυρί, Κρασί ". Ένα τρίπτυχο Χορού, Γλεντιού και Προσφοράς.


25 του Οκτώβρη, για 13η συνεχή χρονιά στη Γρίβα, η Γιορτή " Κάστανο, Τυρί και Κρασί " θα διοργανωθεί απο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γρίβας Κο Θεοδώρου Αθανάσιο, τον Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας,σε συνεργασία με τον Δήμο Γουμένισσας. Προφανής σκοπός είναι η διαφήμιση των ανωτέρω προϊόντων προβάλλοντας την βιολογική τους προέλευση και την παραδοσιακή κουλτούρα του Χωριού.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγκομιδή του κάστανου γιορτάζουν την επιτυχία της σοδιάς προσφέροντα επί συνόλου περίπου 2 Τόνους Κάστανα ( Ψητά και Βραστά ).


Σε μια γιορτή όπου κυριαρχούν ο χορός και η Φιλοξενία θα προσφερθούν , παραδοσιακές πίτες [Γαλατόπιτα ( Μλέσνικ), τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα), τις οποίες έχουν ετοιμάσει οι Γυναίκες της Γρίβας. Φρέσκο τυρί φέτα από τους κτηνοτρόφους του Χωριού, καθώς και το φημισμένο τοπικό κρασί ΟΠΑΠ " Γουμένισσα " .


Πλήθος επισκεπτών θα έρθουν και φέτος στην μεγάλη αυτή γιορτή. Ευοίωνες είναι και οι προβλέψεις προσέλευσης των επισκεπτών, με αριθμούς που αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 άτομα. Η εύκολη προσβασιμότητα του Χωριού σε συνδιασμό με μια βόλτα στο Καταπράσινο Πάικο είναι ... ΔΕΛΕΑΡ.

..." σκοπός μας είναι να διαφημίσουμε το κάστανο, το κρασί και το τυρί μας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Γιάγκος, πρώην Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου και ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης με πολύ μεγάλη πείρα στα δρώμενα.


Το γλέντι ξεκινά απο τις 11.00 το μεσημέρι στον τεράστιο και μεγαλοπρεπή προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από τα Χάλκινα της Γουμένισσας. Χορευτικά συγκροτήματα από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Κάρπη,τη Φλώρινα και το Πολύπετρο Κιλκίς θα χορέχουν στην γιορτή διαχέοντας στην ατμόσφαιρα το Μοναδικό παρδοασιακό Μακεδονικό Άρωμα.


Περιμένουμε με Χαρά ...να σας Καλώς ορίσουμε.

...επιμέλεια  Χρήστος Αθ. Κόιος

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Το Μπατάνι , Η Δριστέλλα !

Το Μπατάνι : Το μπατάνι ειναι μια εμβολική κατασκευή, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και διαστολή του μαλλιού. Η κίνηση γίνεται με έναν τροχό στόν οποίο εφαρμόζεται η ωστική δύναμη του νερού. Η εξαναγκασμένη κυκλική του κίνηση συμπαρασύρει τον κεντρικό εκκεντροφόρο, που με την σειρά του " Ανοίγει ", δίνει αιώρηση στα έμβολα. Η κυβική κατασκευή των εμβόλων έχει την ιδιαιτερότητα η εφαπτόμενη πλευρά να έχει μια αφαιρετική γωνία μερίπου 22,5 Μοιρών. Η ελλειπτική αυτη πλεύρα, που έρχεται σε άμεση επαφή με το μαλλί, εκτός του κοπανισμού δίνει κι μία κίνηση στρέψης σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδιασμό με την υγρασία της περιοχής, το μαλλί να γυρνάει και να φουσκώνει.
Αφηγηματικό Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=3EwXPAhiWHg



Η Δριστέλλα :  Κατ΄ουσίαν είναι μια κωνική κατασκευή, περίπου 10 μέτρων βάθους, τοποθετημένη στο έδαφος . Εκεί τοποθετούνται τα ρούχα πρός πλύση. Η πλύση γίνεται με την είσοδο του νερού στον κώνο υπό γωνία και πίεση. Η κυκλική κίνηση που δημιουγείται σε συνδιασμό με την ώθηση σε βάθος των ρούχων επιφέρει την πλύση. Η διαδικασία κρατούσε περίπου 8-10 ώρες.
Αφηγηματικό Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=IXF8IyI4UsI

...Ευγενική παραχώρηση Μοντέλων ... " Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας "

...επιμέλεια Χρήστος Αθ. Κόιος